fbpx Yandex.Metrica

Programul Prima Casa a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Anii de criza si-au pus in mod cert amprenta asupra pietei imobiliare. Preturile apartamentelor s-au redus la jumatate in aceasta perioada, proprietatile cu destinatie rezidentiala cunoscand la randul lor scaderi importante de preturi.

“Peste 80% din diminuarea preturilor apartamentelor s-a produs inainte de aparitia programului Prima Casa. In anii urmatori, tendinta de scadere s-a diminuat treptat, fiind de maxim 5% in 2012. Pentru 2013, ne asteptam la o scadere mai mica decat in anul precedent, in conditii normale de piata”, a declarat pentru Efin.ro Liviu Andrei, director executiv al ALLIANCE Finance Broker.

Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut.
Lansat in 2009, programul Prima Casa, prin care s-a dorit deblocarea procesului de creditare si dinamizarea activitatii de constructii cu efecte asupra cresterii economice si asupra crearii de noi locuri de munca, nu a reusit sa compenseze scaderea puterii de cumparare.

Potrivit datelor FNGCIMM, pana la finele lunii octombrie 2012 prin programul de stat fusesera acordate circa 74.000 de garantii, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de euro. Datele statistice ale BNR indica faptul ca aceasta suma este foarte apropiata de volumul tuturor imprumuturilor pentru locuinte contractate in aceeasi perioada. Practic, sectorul creditarii pentru locuinte a fost sustinut in proportie covarsitoare de programul Prima Casa.

Asteptat cu nerabdare atat de constructori, dar si de banci si clienti, acest program nu a reusit sa resursciteze piata imobiliara. Cei care au avut de castigat pana la urma au fost proprietarii de locuinte vechi.

Programul de guvernare al USL pentru 2013-2016 prevede transformarea programului Prima Casa in Noua Casa.

“Daca va fi pusa in practica aceasta idee vom asista doar la scaderea preturilor la apartamentele vechi, ceea ce ar insemna o si mai mare subrezire a portofoliilor de garantii ale bancilor. Nu cred ca vom avea de a face cu o crestere impresionanta a vanzarilor apartamentelor noi”, a precizat reprezentantul Alliance Finance Broker pentru Efin.ro.

Scaderea puterii de cumparare a romanilor s-a resimtit din plin si asupra comportamentului acestora in materie de creditare. Un sondaj realizat de BNR la sfarsitul anului trecut releva ca majoritatea bancilor din sistem se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, fapt ce va conduce la stagnarea sau chiar diminuarea procesului de creditare.

“Revenirea cererii pentru credite ipotecare, non Prima Casa, va avea loc abia in momentul reluarii cresterii economice. Pana atunci vor apela la credite ipotecare standard doar persoanele care au nevoie de sume mai mari, peste plafonul Prima Casa sau persoanele care detin deja o locuinta”, a afirmat Liviu Andrei.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la creditele de ipotecare/imobiliare in euro si lei, reprezentantul Alliance Finance Broker se asteapta la stagnarea celor aferente imprumuturilor in euro si la o scadere mica pentru creditele in lei. Ambele ipoteze depind insa de politicile monetare impuse de BCE, respectiv BNR. Analistii Efin.ro noteaza insa trecerea treptata a bancilor comerciale din Romania catre creditarea in lei si pe componenta de credite ipotecare si imobiliare, in defavoarea creditelor in valuta. Astfel, anul 2013, ar putea marca o diminuare puternica a creditelor ipotecare in valuta, indiferent de dobanzile practicate in piata, si trecerea pe creditarea in lei. Competitia intre banci pentru clientii eligibili ar putea determina intr-adevar o usoara scadere a dobanzilor in lei pentru acest tip de credite, au mai comentat analistii Efin.ro.

Potrivit datelor BNR, in octombrie 2012, valoarea medie a dobanzilor aferente creditelor ipotecare a fost de 7,68% la lei si de 4,37% la euro.

Pentru a stimula redresarea sectorului imobiliar, este nevoie de revenirea economiei care va duce la cresterea increderii investitorilor si a firmelor, dar si la dezghetarea procesului de creditare.

“Putem vorbi de redresarea sectorului imobiliar, doar in contextul revenirii economiei in ansamblu. Pana cand romanii nu vor avea incredere pe termen mediu si lung in job-urile sau in afacerile lor, nu vom asista la cresterea apetentei pentru dezvoltarea prin credit. Anumite masuri luate de guvernanti ar putea stimula pe moment piata”, a conchis Liviu Andrei.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Preturile apartamentelor romanesti au scazut in 4 ani la jumatate. Vezi cu cat au scazut preturile in Cluj!

Un studiu dat recent presei de catre imobiliare.ro a relevat faptul ca preturile apartamentelor din Romania au scazut in medie cu 52% in ultima perioada. Studiul se raporteaza la preturile actuale si la cele inregistrate in luna martie 2008, luna considerata a fi momentul de varf al pietei imobiliare. Preturile apartamentelor din Cluj au scazut in aceasta perioada cu numai[...]

Citeste mai mult
coming back soon