Yandex.Metrica

Primariile transfera terenuri cu titlu de gratuitate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta lansat recent in dezbatere interministeriala, terenurile destinate locuintelor ANL ce apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale vor fi transferate pentru folosinta gratuita Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe parcursul derularii programului de construire a unitatilor locative destinate exclusiv inchirierii.

Acelasi document stabileste si regimul juridic al locuintelor cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat, acestea facand parte din domeniul public al statului.

Se constituie un fond de locuinte ce apartin domeniul public al statului si sunt administrate si exploatate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, prin care se va satisface un numar mai mare de cereri de locuinte la nivel local, cu precadere in municipii si orasele mari. Exploatarea poate fi realizata si de catre operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice‘, este mentionat in proiectul de Ordonanta.

De asemenea, pentru ca exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, acestea ar putea fi preluate in cadrul programului de la autoritatiile publice locale pentru punerea lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor cu pricina.

Transferul terenurilor publice catre Agentiei Nationale pentru Locuinte este parte integranta a unui amplu proiect de construire a ansamblurilor rezidentiale prin intermediul fondurilor de investitii private.

Aceasta initiativa a ministrului MDRT vine pe fondul anularii subventiei de 30% acordata de stat tinerilor care isi construiau o casa noua prin intermediul unui credit ipotecar. Obiectivul ultim al acestui proiect de construire a locuintelor prin ANL este de a oferi cetatenilor romani posibilitatea de a sta in apartamente „ieftine” si, eventual, de a le cumpara.

Masura a fost luata datorita numarului mare de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Varianta modificata si adaugita a introdus si programul de constructii de locuinte cu chirie si/sau supuse vanzarii prin atragerea capitalului privat.

Exploatarea poate fi realizată si de catre operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice, incheiate in conditiile legii. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon