Yandex.Metrica

Primariile transfera terenuri cu titlu de gratuitate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta lansat recent in dezbatere interministeriala, terenurile destinate locuintelor ANL ce apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale vor fi transferate pentru folosinta gratuita Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe parcursul derularii programului de construire a unitatilor locative destinate exclusiv inchirierii.

Acelasi document stabileste si regimul juridic al locuintelor cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat, acestea facand parte din domeniul public al statului.

Se constituie un fond de locuinte ce apartin domeniul public al statului si sunt administrate si exploatate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, prin care se va satisface un numar mai mare de cereri de locuinte la nivel local, cu precadere in municipii si orasele mari. Exploatarea poate fi realizata si de catre operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice‘, este mentionat in proiectul de Ordonanta.

De asemenea, pentru ca exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, acestea ar putea fi preluate in cadrul programului de la autoritatiile publice locale pentru punerea lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor cu pricina.

Transferul terenurilor publice catre Agentiei Nationale pentru Locuinte este parte integranta a unui amplu proiect de construire a ansamblurilor rezidentiale prin intermediul fondurilor de investitii private.

Aceasta initiativa a ministrului MDRT vine pe fondul anularii subventiei de 30% acordata de stat tinerilor care isi construiau o casa noua prin intermediul unui credit ipotecar. Obiectivul ultim al acestui proiect de construire a locuintelor prin ANL este de a oferi cetatenilor romani posibilitatea de a sta in apartamente „ieftine” si, eventual, de a le cumpara.

Masura a fost luata datorita numarului mare de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Varianta modificata si adaugita a introdus si programul de constructii de locuinte cu chirie si/sau supuse vanzarii prin atragerea capitalului privat.

Exploatarea poate fi realizată si de catre operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice, incheiate in conditiile legii. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Investitorii privati aloca 40 de milioane de euro pentru locuintele destinate inchirierilor

In lipsa acuta si trista de fonduri, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a decis sa atraga investitorii privati in construirea locuintelor destinate exclusiv inchirierilor. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat recent in dezbatere interministeriala, companiile participante vor aloca peste 40 de milioane de euro, suma fiind aferenta serviciilor de proiectare si lucrarilor de constructii si montaj. Costul mediu[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Elena Udrea, investitorii privati si locuintele de tip ANL

Conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta postat spre dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (www.mdrt.ro), Elena Udrea si-a exprimat dorinta de a demara un program de construire a „locuintelor cu chirie” prin atragerea capitalului privat, institutia pe care o conduce neavand suficiente fonduri pentru a demara lucrarile cu de la sine putere. Aceasta initiativa a ministrului MDRT[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Parteneriate publice-private pentru locuinte ANL!

Asa cum va prezentam la sfarsitul anului trecut, planurile pentru 2012 ale doamnei ministru Elena Udrea in ceea ce priveste locuintele ANL, pe langa finalizarea unui numar de 1.500 locuinte noi si continuarea lucrarilor la inca 2.500 de unitati, vizau si incheierea unor parteneriate publice-private pentru ca lucrurile sa se miste intr-un ritm mai accelerat. In acest sens era nevoie[...]

Citeste mai mult
coming back soon