Yandex.Metrica

Primariile, obligate sa inventarieze cladirile cu fatade deteriorate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform unui act normativ care urmeaza sa intre in vigoare in 10 noiembrie 2011, proprietarii cladirilor cu fatade problematice trebuie sa purceada urgent la repararea acestora, lucrarile trebuind finalizate cel tarziu in 2013. Pentru a facilita buna aplicare a acestei legi, primariile trebuie, in prealabil,  sa inventarieze toate imobilele cu fatade deteriorate, problema constand in faptul ca nu se cunosc toti proprietarii.

Mai mult decat atat, administratiile locale sunt de parere ca identificarea tuturor cladirilor degradate din orasele mari ar putea dura cativa ani, ceea ce inseamna ca programul de refatadare nu va putea fi incheiat pana in 2013.

Primarii care nu inventariaza cladirile cu pricina vor fi sanctionati cu sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 lei, iar proprietarii care nu fac reparatiie intr-un an de la notificare risca sanctiuni intre 5.000-8.000 lei. In plus, lucrarea va fi facuta de primarie, cu bani de la Consiliul local, urmand ca institutia sa-si recupereze banii de la proprietarii indaratnici.

Noi vom incerca sa respectam termenul prevazut de Lege pentru inventarierea tuturor imobilelor, dar nu va fi usor. Fiindca organigrama este blocata, ne-am gandit sa lucram cu studentii de la Facultatea de Arhitectura. Am mai colaborat cu ei, si a fost foarte bine. Deocamdata abia a inceput scoala si nu am stabilit nimic. De asemenea, am apelat la Comisia Zonala de Monumente, ca sa ne dea datele pe care le au. Dupa inventariere, vine problema notificarii proprietarilor. Nu ii stim pe toti. O alta problema este ca multe dintre imobilele vechi din Cluj necesita inclusiv consolidare, nu doar refacerea fatadelor. Or, la casele monument istoric, asta implica foarte multi bani“, spune Ligia Subtirica, arhitectul-sef al municipiului Cluj-Napoca.

Pentru a sprijini proprietarii/administratorii sa-si reabiliteze fatadele cladirilor, Guvernul faciliteaza acordarea de credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata. Finantarea este impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.

Aceste credite sunt acordate atat persoanelor fizice care detin in proprietate un imobil cu fatada degradata, cat si Asociatiilor de proprietari. In cazul Asociatiei de proprietari, hotararea pentru executarea lucrarilor de interventie se ia cu votul a minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari. Hotararea de contractare a unui imprumut bancar se ia cu votul a minimum 90% din membrii Asociatiei de proprietari care nu pot asigura din surse proprii cota-parte care le revine din lucrarile de interventie.

De asemenea, sunt acordate subventii. In cazul in care proprietarii fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile aferente reabilitarii fatadei pot fi suportate de administratia locala, in masura fondurilor aprobate anual pentru acest program.

In cazul imobilelor aflate in zone construite protejate sau in centrele istorice ale localitatilor, precum si in statiunile/localitatile/zonele turistice, balneare, climatice si/sau balneoclimatice, autoritatea locala poate cofinanta lucrarile de reabilitare ale fatadelor.

Legea calitatii in constructii prevede si acum amenzi pentru proprietarii care nu isi repara fatadele, insa la noi oamenii s-au obisnuit sa fie proprietari doar pana la usa apartamentului. O data cu actul de proprietate primesc si obligatii, nu numai drepturi. Anumite persoane se vaita ca nu au bani, ca sunt batrani, ca sunt bolnavi. Si inteleg perfect lucrurile acestea. Pe de alta parte, nu trebuie sa locuiesti intr-o casa pe care nu ti-o pemiti. In plus, eu consider ca aceasta lege ofera destul de multe facilitati proprietarilor care vor sa-si repare fatadele“, adauga Ligia Subtirica.

Dan Marin, arhitect membru in Comisia Tehnica de Urbanism, este de parere ca o parte dintre proprietarii caselor vechi, speriati de amenzi, vor distruge cladirile din zonele protejate, in dorinta de a respecta aceasta lege.

Intr-adevar, sunt zeci de cladiri cu fatadele foarte degradate. Au fost si cazuri cand bucati de tencuiala din aceste imobile au cazut pe trotuar, punand viata trecatorilor in pericol. Pentru blocurile de la periferie sau cele fara valoare arhitecturala este un proiect bun. Pentru zonele protejate este insa problematic. Multi dintre proprietarii acestor cladiri nu vor avea bani sa plateasca restauratori sa le repare si vor chema “mesteri” priceputi la toate care vor strica toate ornamentele acestor imobile (brauri, ancadramente, bosaje, profile, balcoane, logii, aticuri, bovindouri). Si, pot sa va spun ca avem o multime de astfel de exemple, chiar inainte ca proprietarii sa fie obligati sa repare fatadele. In plus, am vazut ca, pentru multi, repararea fatadei si eficientizarea termica a cladirii inseamna sa puna polistiren pe fatada si tamplarie PVC cu rame de plastic. Or, daca faci asta la o cladire monument sau o casa din zonele protejate, e ca si cum ai demola-o. Isi pierde valoarea. Chiar daca statul ofera facilitati pentru refacerea fatadelor, asta nu este o granatie ca lucrarile vor fi facute bine atata timp cat administratiile locale nu au personal specializat pentru a gestiona astfel de interventii. Chiar daca in lege se mentioneaza ca se va colabora cu Ordinul Arhitectilor pentru aceste lucrari, nu este suficient un arhitect cu drept de semnatura, ci este nevoie de un restaurator“, spune acesta.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, sustinea inca din faza de proiect a acestei Legi ca actul normativ trebuie sa se aplice pentru toate fatadele deoarece rolul sau este de a infrumuseta peisajul urban:

Nu vor iesi catastrofe daca proiectul este coordonat de un arhitect, asa cum am spus noi. Orice lucrare pe care ne-ati aratat-o este avizata, are autorizatie de construire. Nu ar trebui sa se intample sa se dea un aviz, o autorizatie pe un proiect ca acela. Asta o fac primariile”.

De la aplicarea acestei legi sunt exceptate cladirile monument istoric, cele incluse in programul national de reabilitare termica si consolidare. Legea se aplica pentru cladirile din zonele protejate, unde sunt foarte multe cladiri vechi, dar care nu au statutul de monument.

Sursa: HotNews.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Primariile renoveaza imobilele cu fatade lamentabile

Asa cum bine stim cu totii, Elena Udrea a initiat un proiect de lege conform caruia autoritatile locale sunt obligate sa demareze un proces amplu de reabilitare arhitercturala a spatiilor urbane. Executivul a validat aceasta propunere salutara, urmand ca presedintele Romaniei sa-si dea acordul in privinta acestor masuri de eliminare a factorului inestetic. Din momentul in care Traian Basescu semneaza[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cine reabiliteaza cladirile deteriorate

Guvernul a initiat, relativ recent, un proiect de reabilitare a cladirilor cu fatade problematice. Pentru a-si mentie reputatia de institutie cu o apetenta crescuta si crescanda pentru controversa, Guvernul a decis sa oblige "proprietarii de fatade" periculoase pentru public sa plateasca lucrarile de reabilitare din buzunarele proprii. Argumentele pro si contra, livrate cu insistenta si multa furie, s-au coagulat in[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: 310 cladiri din centrul istoric necesita reparatii capitale

Conform declaratiilor lui Sorin Apostu, nu mai putin de 310 cladiri din centrul istoric al Clujului necesita interventii de restaurare a fatadelor. Se pare, insa, ca lucrarile de reabilitare vor fi demarate la doar 39 de imobile, restul proprietarilor neajungand la un consens in ceea ce priveste documentatia necesara prestarii acestor servicii. Primaria Cluj-Napoca a urgentat procesul de identificare a[...]

Citeste mai mult
coming back soon