Yandex.Metrica

Prima Casa la capat de drum? Vezi care banci au epuizat plafonul acordat

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa, care a debutat in 2009 si prin care statul a sprijinit achizitia de locuinte, garantand partial creditele acordate, se apropie de final. Unele banci au epuizat deja plafonul atribuit, altele sunt pe punctul de a-l epuiza, iar opinia generala este ca programul nu va continua si in 2016.

Prima CasaIn contextul cresterii solicitarilor pentru creditele ipotecare, altele decat Prima Casa, acestea avand dobanzi similare cu cele acordate in cadrul programului, se pune firesc intrebarea daca se mai justifica un spijin guvernamental pentru activitatea de creditare imobiliara. Raspunsul venit din partea BNR este ca nu, mai ales ca singurul avantaj al creditului Prima Casa azi, este avansul minim, de numai 5%.

“Este necesara o analizare a utilitatii masurii programului Prima Casa, acordat in conditiile actuale si a contextului in care acesta mai aduce o valoare adaugata superioara vulnerabilitatilor pe care le creeaza”, se arata in cel mai recent Raport al BNR pe 2015 cu privire la stabilitatea financiara.

“Riscurile asociate creditelor acordate prin programul Prima Casa s-ar putea accentua, in eventualitatea cresterii dobanzilor”, se mai arata in raport.

Unele banci au epuizat deja plafonul!

O cercetare de piata efectuata de Economica.net a relevat faptul ca mai multe banci deja nu mai au fonduri. Printre acestea, BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank si Piraeus Bank, iar alte banci au anuntat ca fondurile lor sunt in curs de epuizare: BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo si Credit Agricole.

Pe de alta parte, Banca Romaneasca si Marfin pot acorda credite pana la sfarsitul anului deoarece au fonduri suficiente. In aceeasi situatie sunt si Raiffeisen Bank, Bancpost si Alpha Bank.

Ce spun reprezentantii Fondului de Garantare?

“FNGCIMM va continua sa acorde garantii in cadrul programului Prima Casa pana la sfarsitul anului, insa sunt finantatori care, din cauza numarului foarte mare de solicitari, au terminat plafonul alocat pe anul 2015 sau sunt pe cale sa-l epuizeze. Cu toate acestea, doisprezece finantatori inca dispun de plafon pentru anul 2015, din cei saptesprezece finantatori participanti in program”, au declarat reprezentantii Fondului.

Din partea Ministerului de Finante nu au venit pana in prezent anunturi cu privire la suplimentarea fondurilor pentru 2015 sau continuarea programului Prima Casa si in 2016.

Sursa: Economica.net

Echipa Blitz

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Modificarile de creditare impuse de BNR nu se aplica programului "Prima Casa"

Una dintre ipotezele de lucru ale agentiilor de consultanta si intermediere imobiliara este ca piata rezidentiala devine mai dinamica si mai lucrativa in toamna fiecarui an, finalul sezonului estival fiind sinonim cu revirimentul interesului pentru vanzarile sau achizitiile de case si apartamente. Astfel, numarul creditelor acordate prin intermediul programului guvernamental Prima Casa a crescut, in numai trei saptamani, de la[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
coming back soon