Prima Casa: esec sau succes? Vezi unde s-au dus cele 2 miliarde de euro ale programului

Intre 2009 si 2011 valoarea totala a garantiilor acordate prin programul Prima Casa, a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Desi fusese gandit si ca un program de relansare a pietei constructiilor in perioada de criza economica, doar 600 de milioane de euro au ajuns la dezvoltatorii de blocuri noi, restul, de pana la 1,4 miliarde de euro scurgandu-se in buzunarele proprieterilor de apartamente construite inainte de anul 2.000, asa numitele apartamente “comuniste”.

Astfel, locuintele cu suprafete mici, cu izolatie termica slaba, unele cu risc seismic ridicat, au fost cele preferate de romanii in cautarea primei locuinte. Apartamentele cu suprafete generoase, construite cu materiale de constructii net superioare, dar care sunt situate in general in cartierele marginase ale oraselor, au reprezentat doar 30% din numarul total al apartamentelor achizitionate prin programul Prima Casa, numar care a atins 55.000 de unitati.

In prezent se desfasoara a 4-a editie a programului Prima Casa si care reprezinta cel mai accesibil credit ipotecar de pe piata, BCR anuntand deja ca fondurile alocate pentru 2012 se vor termina inainte de sfarsitul anului, datorita interesului din ce in ce mai crescut al clientilor pentru achizitionarea unei locuinte. La acest lucru isi aduc aportul preturile scazute de pe piata imobiliara dar si deschiderea pe care au aratat-o dezvoltatorii imobiliari. In acest sens, ei au operat ajustari in plus la preturile de vanzare ale apartamentelor pentru a se incadra in normele de creditare ale programului guvernamental. De asemenea, masurile luate de Banca Nationala in cazul celorlalte credite ipotecare de a inaspri conditiile, au contribuit intr-o mare masura la succesul programului Prima Casa.

Sursa: www.fin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Distribuie pe:

Blitz Imobiliare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master