Yandex.Metrica

Prima Casa continua si in 2016, dar cu frana de mana trasa

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dupa ce majoritatea bancilor au epuizat fondurile alocate pentru 2015 cu mult inainte de finalul anului, era de asteptat ca noul an imobiliar sa debuteze fara sprijinul Prima Casa. Se pare insa ca ne-am inselat si guvernul nu vrea deocamdata sa renunte la cel mai de succes program al sau anticriza. In 2016, fondurile disponibile se ridica la suma de 1,5 miliarde de lei.

Prima Casa continua si in 2016, dar cu frana de mana trasaDoar 9.000 de romani vor beneficia in 2016 de creditare prin Prima Casa

In 2015 bancile au acordat de trei ori mai multe credite Prima Casa fata de plafonul stabilit pentru acest an, iar aceasta strategie aparent inexplicabila a guvernului de a micsora fondurile, confirma asteptarile conform carora programul Prima Casa se apropie de final.

„Rolul Prima Casa nu mai este, de multa vreme, unul stabilizator pentru piata, in adevaratul sens al cuvantului. Sigur ca a fost de mare succes, in anii anteriori, insa acum, bancile au lansat numeroase alte produse avantajoase, cu dobanzi atractive. De asemenea, a revenit puternic increderea clientilor, iar bancile nu mai resimt acea nevoie de sustinere din partea statului. Cred ca eliminarea Prima Casa ar avea un impact de ordin psihologic, mai mult decat economic, de aceea vom asista la un proces lent”, a declarat Marius Poenaru, broker de credite.

Si Ministrul Finantelor anunta inca din decembrie 2015, posibilitatea ca Prima Casa sa dispara in acest an din oferta bancilor:

„Prima Casa este un program de succes pentru anii precedenti, dar nu mai este oportun, in aceleași conditii. Am analizat posibilitatile si am luat în calcul diferite scenarii care includ actualele date economice. Factori precum cresterea accelerata a creditului in afara programului Prima Casa, precum si lichiditatea foarte buna din banci, care nu mai au nevoie de atata sprijin din partea statului, ar fi putut inclina impotriva continuarii programului”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu.

Un alt aspect important, care se va reflecta direct in nivelul dobanzilor il reprezinta modificarea marjei peste ROBOR de la 2,5% la 2%, aplicabila de la inceputul acestui an.

Care sunt cifrele Programului Prima Casa de la lansare pana in prezent?

✔ Programul a fost lansat in 2009, inregistrand numeroase modificari pana la aceasta, spunem noi, ultima etapa;
✔ Peste 160.000 de romani au beneficiat de creditare cu sprijin guvernamental;
✔ Doar 1% dintre beneficiari au ajuns in situatia neplacuta de a fi executati;
✔ 40% din dosarele de creditare au fost aprobate pentru clienti din Bucuresti si Ilfov. Topul este completat de Cluj, Timis si Iasi;
✔ 19 banci comerciale sunt in prezent partenere in program.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa Blitz

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 4 ani 0 Comentarii

Fondurile pentru Prima Casa sunt pe terminate. Ce va face Guvernul?

Ritmul accelerat al creditarii din ultima perioada au condus spre epuizarea prematura a plafonului pentru Prima Casa. Situatia, e drept, s-a repetat si in trecut, numai ca fondurile pentru 2015 au fost foarte generoase, 2,6 miliarde de lei, net superioare anilor anteriori. Specialistii sunt de parere ca, in conditiile ritmului actual de creditare, plafonul pentru Prima Casa se va epuiza[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult