fbpx Yandex.Metrica

Prima Casa continua si in 2013!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: “Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013”.

Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a beneficia de creditare avantajoasa pentru cumpararea sau construirea de locuinte. Programul Prima Casa este un program guvernamental gandit ca o masura anti-criza si al carui scop declarat a fost de deblocare a creditarii imobiliare, de sprijinire a constructiilor si de impulsionare a pietei imobiliare. Prin programul Prima Casa statul garanteaza imprumuturile acordate de banci clientilor, intr-o proportie care s-a modificat de-a lungul timpului, de la garantarea integrala a creditelor in primele faze ale programului, pana la 50% cat este pragul actual, in cadrul Prima Casa 4, pentru cumpararea sau construirea de locuinte.

  Norme Prima Casa 4
  Programul Prima Casa a demarat in 2009 prin Ordonanta de Urgenta 60/2009 si a suferit de-a lungul timpului o serie de modificari, ajungand in prezent la finalul fazei a 4-a. Daca va exista sau nu Prima Casa 5, vom vedea anul urmator, insa, in urma anuntului facut de prim-ministrul Victor Ponta, sansele sunt foarte mari.

  Prima Casa 4 a demarat in iunie 2011 si este cea mai lunga, mai stabila si mai de succes etapa din cadrul programului guvernamental.

  Cine poate beneficia de Prima Casa 4?
  -Orice persoana fizica, ce a implinit 18 ani, care nu detine sau nu a detinut, fie individual, fie in comun cu sotia, o locuinta cu o suprafata utila mai mare de 50 de metri patrati, poate accesa un credit Prima Casa.
  -Orice persoana care detine cota parte dintr-o locuinta, poate accesa un credit Prima Casa pentru a achizitiona diferenta de cote-parti.
  -Accesand un credit Prima Casa, clientul poate achizitiona maxim o locuinta sau poate construi o singura casa singur sau impreuna cu alte persoane.

  Care sunt sumele maxime ce pot fi imprumutate in cadrul programului Prima Casa 4?
  -57.000 euro pentru locuintele vechi
  -66.500 euro pentru locuintele noi, construite pe baza autorizatiilor de constructie eliberate dupa 22.02. 2010
  -71.250 euro pentru constructie locuinta, daca beneficiarul face parte dintr-o societate de minim 2 beneficiari sau 66.500 de euro daca beneficiarul este unic.

  Avansul necesar accesarii unui credit Prima Casa 4 este de minim 5% din valoarea bunului achizitionat/construit. In cazul in care bunul achizitionat are o valoare mai mare decat cea maxima a creditului, el poate fi achizitionat prin programul Prima Casa, cu conditia ca avansul sa fie mai mare si sa acopere astfel diferenta de pret.

  Ce tipuri de locuinte pot fi cumparate sau construite prin programul Prima Casa?
  Pot fi cumparate:
  -constructii finalizate(inclusiv cele ANL)
  -constructii nefinalizate, aflate in diverse etape de constructie(inclusiv cele ANL)
  -locuinte noi, construite pe baza autorizatiilor de constructie eliberate dupa 22.02.2010

  Pot fi construite:
  -locuinte individuale, cu un singur beneficiar
  -locuinte comune, construite de minim 2 beneficiari, in cadrul unor asociatii fara personalitate juridica.

  Care sunt costurile si constrangerile accesarii unui credit Prima Casa?
  -Avans 5%
  -Dobanda pentru creditele in euro- maxim EURIBOR la 3 luni +4%
  -Dobanda pentru creditele in lei- maxim ROBOR la trei luni +2,5%
  -Durata maxima a creditului este de 30 de ani
  -Beneficiarul nu are dreptul sa instraineze bunul achizitionat prin Prima Casa pe o perioada de 5 ani.

  Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

  Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos articolul pe larg: Proiectul "Prima Casa" va fi transformat in "Noua Casa", destinat doar pentru achizitia de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II. Problema care apare[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Prima Casa 5, va fi sau nu va fi?

Aceasta este intrebarea ce sta pe buzele tuturor: cumparatori, bancheri, agentii imobiliare. Ce se va intampla dupa cu programul Prima Casa in 2013? Sunt foarte multi oameni care-si doresc o locuinta, dar care, pana in prezent, desi au trecut 3 etape din Prima Casa si urmeaza sa se incheie si a patra, inca nu au accesat acest tip de credit.[...]

Citeste mai mult
coming back soon