Yandex.Metrica

„Prima casa’’ a scazut cu 45%

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Desi programul „Prima casa’’ a fost in continuare sustinut de guvern (prin „Prima casa II’’), acesta nu a inregistrat rezultatele asteptate, iar situatia a de­venit si mai proasta mai ales spre sfar­situl semestrului, in lunile mai si iunie. Potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care gestioneaza programul „Prima casa’’, numarul de garantii (atat pentru apartamente noi, cat si vechi) acordate lunar a scazut cu 45%, de la o medie de 2.300/luna in perioada iulie 2009-fe­bru­a­rie 2010 („Prima casa I’’) la 1.320 garan­tii/luna in perioada martie 2009-iulie 2010 („Prima casa II’’).

Analistii Colliers remarca faptul ca cererea existenta s-a materializat in special in proiectele care se adreseaza clientilor cu venituri scazute, acestia re­prezentand circa 77% din vanzarile totale realizate in primul semestru din 2010. In acelasi timp, ansamblurile care se adre­seaza clasei medii au generat 16% din totalul vanzarilor. Urmand o tendinta similara celei de anul trecut, clientii care au incheiat tranzactii in primul se­mestru din 2010 au fost cei cu o nevoie imediata, care au gasit o oferta finan­ciara buna sau au vrut sa profite de conditiile oferite de programul „Prima casa”. Monitorizarea Colliers a mai relevat ca pentru proiectele destinate segmentului cu venituri scazute pretul mediu practicat a fost de aproximativ 1.000 euro/mp construit. Ansamblurile rezidentiale orientate spre categoria de clienti cu venituri medii au un pret mediu putin mai mare decat media pietei, de 1.300 euro/mp, in timp ce proiectele incadrate in categoria mediu-superioara practica un pret mediu de 1.830 euro/mp. Totusi, aceasta ultima categorie nu influenteaza considerabil media pietei din cauza slabei repre­zentari a proiectelor respective in oferta.
Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
coming back soon