Yandex.Metrica

Prima Casa 5, va fi sau nu va fi?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Aceasta este intrebarea ce sta pe buzele tuturor: cumparatori, bancheri, agentii imobiliare. Ce se va intampla dupa cu programul Prima Casa in 2013?

Sunt foarte multi oameni care-si doresc o locuinta, dar care, pana in prezent, desi au trecut 3 etape din Prima Casa si urmeaza sa se incheie si a patra, inca nu au accesat acest tip de credit. Motivele sunt diverse: fie preturile au fost prea mari, fie conditiile impuse au fost prea aspre, fie stabilitatea locului de munca a fost cauza. Cert este ca acesti oameni pot fi viitori clienti in cadrul programului, daca el va mai exista. Pentru ca in 2013, finantarea prin Prima Casa este inca o enigma.

Cu toate acestea, specialistii considera ca renuntarea in viitor la Programul Prima Casa, ce a reprezentat colacul de salvare al pietei imobiliare si constructiilor, ar fi o decizie cel putin ciudata si nestrategica. Constructorii, de pilda, si-au adaptat oferta, astfel incat ea sa poata fi inclusa in programul guvernamental, respectiv, au construit locuinte mici si ieftine. De asemenea apartamentele din blocurile “comuniste” si-au stabilit reperele in functie de Prima Casa. Ar fi un soc pe piata renuntarea in acest moment la program, desi, bancile s-au pregatit deja cu produse noi.

“In 2009, cand programul a fost lansat, creditele Prima Casa prezentau un avantaj net superior fata de oferta bancilor. Pe de o parte, costurile unui credit imobiliar standard erau aproape duble fata de cele maxime impuse de guvern prin lege. De asemenea avansul de 5% era mult sub nivelul standard de 25%, iar bancile erau permisive in conditiile in care creditul beneficia in proportie de 100% de garantia statului”, arata specialistii www.conso.ro.

In prezent situatia s-a mai nivelat in piata creditelor bancare, incepand de la avans, unde intalnim procente de 10-15%- foarte apropiate de cele ale Prima Casa, cat si in ceea ce priveste conditiile de creditare dar si dobanzile. Creditul imobiliar astazi nu mai este o sperietoare pentru clienti si va fi cu siguranta o alternativa buna, daca autoritatile nu vor lansa programul Prima Casa 5.

Sursa: www.imopedia.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos articolul pe larg: Proiectul "Prima Casa" va fi transformat in "Noua Casa", destinat doar pentru achizitia de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II. Problema care apare[...]

Citeste mai mult
coming back soon