fbpx Yandex.Metrica

“Prima Casa 4” si inflatia imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cei de la Ziarul Financiar ne informeaza ca programul guvernamental Prima Casa 4 a readus pe scena asa-zisa inflatie imobiliara. Stagnarea aparent iremediabila din ultimii ani a fost spulberata, iar preturile au crescut, in doar o luna de la startul proiectului, cu aproximativ 2%.

Tendinta de apreciere a preturilor la locuinte este  inexplicabila, asta in conditiile in care, in materie de venituri ale populatiei, in Romania nu s-a intamplat nimic special.

Din contra, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii si cheltuielile totale ale acesteia au fost in primele trei luni aproximativ egale cu cele din ultimul trimestru din 2010, situandu-se la 2.318 lei si respectiv 2.098 de lei.

In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare au fost de 2.308 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.114 lei. Cifrele sunt date in termeni nominali, de aceea, ajustat cu inflatia, acest indi­cator arata ca in realitate veniturile romanilor au scazut in primele trei luni comparativ cu cele realizate la finalul anului trecut. Prin urmare, inflatia rezi­dentiala pare sa nu-si gaseasca justificare in volumul de bani intrat in circulatie pe piata imobiliara, avand mai degraba moti­ve de ordin psihologic.

Si in celelalte orase mari din tara sectorul rezidential s-a scumpit in prima luna a programului Prima casa 4.

Ast­fel, la Brasov, apartamentele vechi s-au scumpit in medie cu 0,7%. Apar­ta­men­tele mari, cu 4 camere, au cu­n­oscut cea mai mare crestere de pret: +2,6%. Pretul cerut pentru apartamentele cu 3 camere a crescut in iunie cu 1,7%, iar la garso­nie­re cu 0,3%. Doar apar­ta­mentele cu 2 ca­mere au inregistrat o scadere de preturi de 0,1%. In comparatie cu iunie 2010, pre­turile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 7,7% mai ief­tine.

Cluj-Napoca este un alt oras in care apartamente cu 2 camere s-au ief­tinit in iunie (-1,7%). In schimb, garso­nierele s-au scumpit cu 1,3%, iar apar­ta­mentele cu 3 camere cu 0,4%.

Cres­teri ale preturilor medii s-au mai consemnat la Constanta, in cazul locuin­telor mai mici (garsoniere si apar­ta­mente cu 2 camere), Timisoara (apar­ta­mente cu 4 camere) si Iasi.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Programul Prima Casa 4 se bucura de succes

Conform datelor furnizate de Banca Comerciala Romana, Programul Prima Casa 4 se bucura de un real succes, desi valoarea medie a imprumuturilor a scazut fata de programele anterioare. Banca Comerciala Romana anunta ca de la inceputul programului, in 5 luni, a acordat credite in valoara de peste 200 de milioane de Euro, valoarea medie a acestora fiind de 38.500 Euro,[...]

Citeste mai mult
coming back soon