Yandex.Metrica

“Prima Casa 4” si controversele care o tin in loc

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa 4 continua sa zaca inoperant pe mesele de lucru ale celor implicati. Situatia nu ne uimeste, insa, absolut deloc. Lucrurile au fost tergiversate atat de mult incat asimilam informatiile contradictorii cu un scepticism aproape inconturnabil.

Desi Radu Gratian Chetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat recent ca institutia financiara pe care o reprezinta va acorda primele credite peste aproximativ 4 saptamani, iata ca lucrurile s-au impotmolit din nou, Ghetea declarand ieri, intr-un interviu acordat celor de la Imopedia.ro, ca va da startul procesului de creditare abia dupa ce protocolul-cadru va fi semnat de toate partile implicate si pulbicat in Monitorul Oficial.

Se pare ca exista posibilitatea ca BNR-ul sa respinga normele revizuite ale bancilor tocmai din cauza absentei unei clauze de colaborare oficiala dintre Fondul National de Garantare si institutiile financiare implicate in proiect. Suntem, de asemenea, informati ca toate cele 11 banci care si-au exprimat intentia de a participa la programul Prima Casa 4 au decis sa astepte semnarea si publicare protocolului-cadru.

Radu Gratian Ghetea a mai spus ca punerea la punct a tututor aspectelor tehnico-juridice legate de colaborarea dintre FNG si bancile participante este absolut inevitabila. Un proiect atat de complex, conform spuselor lui Ghetea, trebuie sa fie fara pata:

Eu sunt bancher de 40 de ani si ştiu foarte bine ce inseamna sa faci niste norme pe care sa le trimiti la Banca Nationala pentru aprobare. Trebuie sa ai in ele absolut toate elementele, inclusiv cele legate de protocoalele bilaterale pe care le ai cu Fondul de Garantare. Altfel, riscul este ca BNR sa nu ti le aprobe si ti le da inapoi, spunand sa introduci si ce lipseste.

Reprezentantii Fondului National de Garantare au declarat, ca raspuns la cele spuse de Ghetea, ca bancile sunt obligate sa-si regandeasca normele interne indiferent de starea protocolului-cadru, BNR-ul fiind in masura sa aprobe sau sa respinga respectivele norme interne in absenta actului publicat in Monitorul Oficial:

Protocolul-cadru nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior. Bancile au facut fiecare propriile observatii care au fost discutate, coroborate si preluate de Fond in forma definitiva a protocolului-cadru, transmisa catre Ministerul Finantelor Publice in data de 9 mai“.

Avand in vedere ca nici institutiile direct implicate nu stiu cand va fi demarat programul Prima Casa 4, noua nu ne ramane decat sa ne exersam cinismul si sa nu ne entuziasmam de fiecare data cand un reprezentant al unei banci declara, cu aplomb si insistenta, ca va acorda primele credite in cel mai scurt timp posibil.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 1 Comentarii

Diagnostic "Prima Casa 4"

Am fost informati acum cateva zile ca programul Prima Casa 4 a fost blocat din motive, din pacate, necunoscute noua. Desi oficialii Fondului National de Garantare au declarat recent ca acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental este tinut in loc de insasi institutiile statului, institutii care intarzie sa aprobe documentele necesare, nu suntem inca lamuriti in ceea ce priveste problemele peste care[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Prima Casa 5, va fi sau nu va fi?

Aceasta este intrebarea ce sta pe buzele tuturor: cumparatori, bancheri, agentii imobiliare. Ce se va intampla dupa cu programul Prima Casa in 2013? Sunt foarte multi oameni care-si doresc o locuinta, dar care, pana in prezent, desi au trecut 3 etape din Prima Casa si urmeaza sa se incheie si a patra, inca nu au accesat acest tip de credit.[...]

Citeste mai mult
coming back soon