Yandex.Metrica

Prima Casa 4 se pregateste de start

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conventia privind implementarea programului Prima Casa 4 a fost aprobata de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Economiei, protocolul – cadru a fost publicat in Monitorul Oficial, iar nu mai putin de 11 banci si-au exprimat insistent intentia de a participa la acest proiect guvernamental.

Startul mult-asteptatului si mult-controversatului program Prima Casa 4 va fi dat imediat de protocolul – cadru va fi semant de catre Fondul National de Garantare cu institutiile financiare participante.

Inainte de a se trece la acordarea de credite propriu-zisa, bancile care si-au exprimat intentia de a colabora cu Guvernul in cadrul acestui proiect rezidential trebuie sa-si regandeasca normele interne pentru a satisface noile exigente tehnico-juridice. Institutiile financiare vor putea acorda primele credite abia dupa ce actualizarile necesare vor fi trecute prin filtrul de analiza al BNR-ului.

Modificarile esentiale operate in structura programului Prima Casa 4 sunt urmatoarele: statul garanteaza creditele acordate in proportie de numai 50%, iar proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica decat 50 mp au posibilitatea de a solicita un credit bancar pentru o locuinta mai spatioasa.

In ceea ce priveste restul aspectelor importante ale acestui program imobiliar guvernamental, suntem informati ca nimic nu s-a schimbat in mod dramatic. Avansul solicitat ramane la 5%, iar marjele de dobanda aplicate peste indicatorii pietei imobiliare nu depasesc procentele de 2,5% (ROBOR) si, respectiv, 4% (EUROBOR).

Suntem, de asemenea, informati ca CEC Bank va fi, cel mai probabil, prima institutie financiara care va acorda credite in cadrul programului Prima Casa 4.

Banca Naţionala este si ea pozitiva pentru ca bancile sa participe la acest program, cred ca normele vor fi aprobate relativ simplu, repede. Acum depinde cat de mare va fi aglomeratia. Eu cred ca noi vom fi printre primele banci care vor demara si am speranţa ca in maximum o saptamana sa avem aprobate normele. Iar de la momentul aprobarii nu mai trebuie altceva decat sa demareze programul. In maximum zece zile, cred vom reusi sa facem acest lucru.”, a declarat Radu Gratia Ghetea, presedintele CEC.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare, a declarat recent ca, in masura in care Romania va iesi in mod autentic din criza economica, programul Prima Casa 4 ar putea fi ultimul proiect de acest fel demarat sub egida Statului.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon