Yandex.Metrica

“Prima Casa 4” destabilizeaza piata imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Asa cum era de asteptat, Prima Casa 4 va destabiliza, cel putin temporar, piata imobiliara.

Avand in vedere ca cererea va creste brusc, proprietarii vor salta considerabil preturile pentru a profita de afluxul de potentiali cumparatori pana nu demult pusi la pamant de criza economica.

Suntem informati ca preturile apartamentelor vechi vor creste cu 10%-15% in urmatoarele luni. Dezvoltatorii imobiliari, in schimb, vor incerca sa fructifice acest comportament abuziv al proprietarilor oferind locuinte pentru sume considerabil mai mici in speranta ca potentialii clienti, derutati de cresterea brusca a preturilor, vor ignora apartamentele vechi si vor investi in proiectele cu totul noi.

Cu toate acestea, specialistii pietei imobiliare sustin ca aceasta crestere inopinata este artificiala si, deci, inoperanta pe termen lung. Conform predictiilor, dialectica cerere-oferta va ajunge, in cele din urma, la un echilibru relativ stabil.

Pana una alta, proprietarii incearca sa profite iresponsabil de numarul foarte mare de potentiali cumparatori, ignorand faptul ca un astfel de comportament inconstant si oportunist nu duce, pe termen lung, la nimic bun.

Se poate intampla ca un client sa bata palma cu vanzătorul la vizionare, dar cand se ajunge la semnarea antecontractului, vanzatorul vrea sa marească pretul. Sau o alta situatie: agentul porneste de la agentie cu un cumparator, anunta proprietarul, si cand ajunge la imobil, pretul este mai mare cu 5-10%. Aceasta situatie este frecventa.“, explica Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Se intelege ca recesiunea obliga tot romanul sa faca rost de bani de unde poate, insa nici cumparatorul care solicita un credit bancar nu se poate lauda cu o situatie financiara stupefiant de buna. Iata de ce tendinta proprietarului de a abuza de nevoia clientului genereaza tensiune si, nu de putine ori, conflicte iremediabile.

Ori de cate ori se intrerup diferite programe care pana la urmă estompeaza cererea solvabila, acest fapt contribuie la stagnarea preturilor sau chiar scaderea lor, pentru ca nu exista cerere solvabila. La fel, atunci cand demareaza orice program care catalizează cererea solvabila, se ajunge la o anumita dinamica a pietei pe un trend crescator.“, a declarat Adrian Sischin, director regional Re/Max.

Suntem, insa, informati ca aceasta dinamica disfunctionala a pietei imobiliare se va stabiliza in cel mult doua luni, ajungandu-se, in cele din urma, la un anumit echilibru al dialogului cerere-oferta.

Este ponderata aceasta crestere de intrarea banilor pe piata. Economia de piata functioneaza. Este sistemul cerere-oferta. Cand au intrat foarte multi bani pe piata, preturile imobilelor incep sa creasca si atunci se contrabalanseaza totul. Preturile ar trebui sa se calmeze peste una-doua luni.“, a mai spus Giulio Angheloiu.

Situatia nu este in niciun fel dramatica. Desi proprietarii de apartamente vechi au senzatia ca pot stoarce bani de pe cumparatori, Prima Casa 4 este abia la inceput, ceea ce inseamna ca potentialii clienti asteapta, in primul rand, intrarea celorlalte banci in acest program guvernamental.

Chiar daca acum suntem martori ai unor jocuri psihologice mai mult sau mai putin murdare, apele se vor linisti iar clientii care asteapta institutiile financiare vor intra pe o piata peste care furtuna va fi trecut fara urmari notabile.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

2012-le va aduce cu sine scaderi considerabile pe piata chiriilor

Conform predictiilor specialistilor imobiliari, scumpirea costurilor de intretinere va genera in mod ineluctabil si o scadere a chiriilor. Avand in vedere ca bugetele romanilor vor fi considerabil afectate de aceste majorari, nu este de mirare ca cei interesati de inchirierea locuintelor vor cauta ofertele cele mai ieftine, motiv pentru care, daca e sa creditam opiniile expertilor in domeniu, proprietarii vor[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos articolul pe larg: Proiectul "Prima Casa" va fi transformat in "Noua Casa", destinat doar pentru achizitia de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II. Problema care apare[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

De ce scad preturile terenurilor

Piata terenurilor din Romania trece printr-o perioada ambigua. Desi preturile au scazut cu pana la 90% de la inceputul crizei economice, numarul celor care vor sa incheie contracte este atat de mic incat nici macar nu merita amintit. Specialistii si expertii de toate orientarile profesionale ne informeaza ca preturile terenurilor vor continua sa scada intr-un ritm constant, ceea ce nu[...]

Citeste mai mult
coming back soon