fbpx Yandex.Metrica

Prima casa 3 ia startul! Care sunt bancile cu cele mai mari garantii la credite si ce dobanzi au?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a repartizat celor 21 de banci participante la Prima casa plafoanele de garantii pentru creditele care urmeaza sa fie acordate anul acesta prin programul guvernamental.

Cel mai mare plafon – de 64 milioane euro, adica aproape o treime din garantiile totale repartizate pentru 2011, a revenit BCR, institutia care a acordat cele mai multe credite prin acest program anul trecut. BRD, a doua banca locala dupa active, a primit un plafon de 32 mil. euro.

Plafoanele au fost repartizate pe baza realizarilor anterioare si a proiectiilor prezentate de banci pentru anul acesta, astfel ca al treilea cel mai mare plafon a fost primit de Raiffeisen, care poate da credite in valoare de 25 milioane euro prin programul guvernamental.

Grecii de la Banca Romaneasca si Alpha Bank au primit plafoane de 21 milioane de euro, respectiv 18 milioane de euro. Cel mai mic plafon a fost obtinut de Volksbank, care poate da credite garantate de stat in limita a 100.000 de euro.

Bancile care participa la programul Prima Casa au mentinut in cele mai multe cazuri acelasi nivel al dobanzilor ca anul trecut.

Ce inseamna asta?

Daca o banca are un plafon mai mare atunci ai mai multe sanse sa primesti creditul, dar trebuie sa fii atent si la dobanda atunci cand aplici.

De exemplu, Banca Romaneasca acorda in cadrul programului “Prima Casa 3” credite in euro, dar si in lei.

Costurile creditelor sunt Euribor la 3 luni plus 3,95% si respectiv Robor la 3 luni plus 2%, la care se adauga contravaloarea comisionului de gestiune datorat catre FNGCIMM.

Acest comision de gestiune este suportat in avans de banca si recuperat de la client sub forma unui comision lunar aplicat la soldul creditului.

Astfel, pentru un credit Prima Casa in valoare de 40.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, vei plati o rata lunara de 231 euro, conform datelor Bancii Romanesti.

Un alt caz este BRD, care a redus cu 0,15 puncte procentuale marja de dobanda practicata la imprumuturile in euro prin Prima Casa, pana la 2,25%-2,5% pe an in functie de perioada de creditare.

Banca mai are si un comision lunar de gestiune de 0,1% din sold, care echivaleaza cu un cost anual de 1,2%, iar marja ajunge la 3,45-3,75 puncte procentuale, apropiindu-se de plafonul permis de lege.
Banca si Plafon (mil. euro)
BCR – 64
BRD – 32
Raiffeisen – 25
Banca Romaneasca -21
Alpha Bank – 18
Millennium Bank -6,5
CEC Bank – 6
Banca Transilvania – 6
Bancpost – 4,2

Sursa: Incont.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

CEC Bank acorda primele credite peste 4 saptamani

Programul Prima Casa 4 s-a dovedit a fi mult mai problematic decat s-a crezut initial. Cu toate ca decizia statului de a garanta doar 50% din creditele acordate a generat animozitati in mai toate sectoarele adiacente, bancile au accepat noile conditiile impuse guvernamental si au demarat procesul de revizuire a normelor interne. Cu toate acestea, am fost informati acum cateva[...]

Citeste mai mult