Yandex.Metrica

Prețurile sunt nesincronizate cu situația actuală a pieței imobiliare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Prețurile apartamentelor de vânzare  în Cluj-Napoca rămân încă poziționate sus.

Indicele Blitz a înregistrat o medie de 1417 euro/mp în luna martie, o ușoară scădere cu 11 euro/mp față de luna februarie, când valoarea marcată a fost 1428 euro/mp. 

Dacă întreaga piață se aștepta la o dinamică mai accentuată a prețurilor, la flexibilitate și chiar la scăderi, finalul lunii martie arată o situație liniară cu finalul lunii februarie, înainte de începutul crizei.

În a doua jumătate a lunii martie, cererea de apartamente de vânzare a avut o scădere săptămânală de aproape 50% față de prima parte a aceleiași luni, pe fondul restricțiilor impuse de autorități și expectativei cumpărătorilor. Aceștia și-au conservat resursele, urmărind atât prelungirea stării actuale, cât și măsurile economice luate la nivel guvernamental, bancar, etc.

 ”Volumul de cereri a scăzut într-adevăr, dar se fac în continuare acțiuni specifice pieței – prospectări, vizionări, negocieri, mai ales pentru tranzacțiile în curs.” afirmă Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Pe de altă parte, prețurile apartamentelor de vânzare au dat dovadă de o decuplare față de dinamica cererii, chiar și în condițiile în care semnale în acest sens au fost evidente. Unele oferte de apartamente de vânzare nou intrate pe piață, au avut prețuri chiar superioare față de media lunii februarie pe cartierul respectiv.

Astfel, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Bună Ziua, unde în luna martie prețul mediu a fost de 1660 euro/mp, în creștere cu 16.6% față de februarie, o creștere de aproape 200 de euro/mp. Creșteri mai puțin marcante, dar totuși notabile, s-au remarcat în cartierele Zorilor, cu o ascensiune de 136 euro/mp, ajungând la valoarea de 1683 euro, Mănăștur, cu o creștere de 54 euro/mp până la 1411, și Iris, cu un plus de 48 euro/mp, până la valoarea de 1405.

”Proprietarii se arată rezervați în a modifica prețurile în această perioadă, deși există semnale clare în acest sens, atât din partea cumpărătorilor, cât și a agenților. Suntem de părere că e momentul pentru a arăta mai multă flexibilitate, pentru a fi mai deschiși la negocieri, și chiar pentru a veni în întâmpinarea potențialilor cumpărători, cu prețuri mai scăzute.” a declarat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Anumite scăderi de preț  s-au înregistrat de exemplu la apartamentele de vânzare în cartierul Grigorescu, cu o scădere de 93 de euro, astfel prețul la a scăzut de la 1583 euro/mp la 1483 euro/mp. 

Aceste tendințe însă sunt insuficiente pentru a debloca dinamica pieței și e nevoie de un semnal clar de deschidere spre scăderea de preț și spre mai multă flexibilitate în ce privesc negocierile din partea proprietarilor, pentru a motiva cumpărătorii să iasă din starea de expectativă.

În același timp, anumite tranzacții se pot debloca, iar cumpărătorii trebuie să fie pregătiți să profite.  Există șansa pentru mulți cumpărători de apartamente, pregătiți cu informații, să găsească oferte care în alte condiții nu ar fi fost pe piață sau ar fi fost mai greu accesibile. Sunt mulți care așteaptă ocazii și reduceri. De aceea, atunci când apare ocazia unei achiziții e importantă fructificarea rapidă a acelei potențiale oferte.

Chiriile, mai adaptate la prețurile din această perioadă

În ceea ce privește prețul chiriilor la apartamente în Cluj-Napoca, acesta este mai corelat cu  trendul de ajustare, scăzând astfel de la 422 în februarie, la 411 în martie pentru închiererea unui apartamente de 2 camere. 

Scăderi mai accentuate au fost în cartierele Zorilor, de la 455 la 412 euro/lună, în cartierul Grigorescu, de la 426 la 411 euro/lună. În zona centrală s-a înregistrat o scădere de 31 euro/mp, ajungând prețul chiriei la apartamente de 483 euro.

Specialiștii Blitz estimează că prețurile chiriilor vor rămâne mai strâns corelate cu dinamica cererii în perioada următoare, iar proprietarii care oferă apartamente de închiriat arată deja flexibilitate și deschidere la negocieri în acest sens.

Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 2 ani 0 Comentarii

Primăvara readuce prețurile pe un trend crescător

Cresc prețurile apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca În Cluj-Napoca, indicele Blitz a înregistrat o medie de 1534 euro/mp în luna martie, o creștere de 66 de euro/mp față de luna februarie. După ce anul 2019 a debutat cu o scădere a prețurilor, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou. Cea mai mare creștere a prețurilor[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Aprilie continuă creșterea, cu corecții locale în anumite zone

Indicele Blitz a înregistrat în luna aprilie o medie de 1473 de euro/mp , o ușoară scădere comparativ cu luna martie. După creșterile din lunile februarie și martie, în luna aprilie prețurile au înregistrat o ușoară scădere. Prețul apartamentelor a înregistrat o scădere în luna aprilie Cea mai mare scădere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Gruia. În luna aprilie[...]

Citeste mai mult
Acum 1 an 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare continuă a doua lună pe corecții  în Cluj-Napoca

Prețurile apartamentelor de vânzare au continuat să înregistreze o scădere ușoară și în luna septembrie. Comparativ cu luna august prețul mediu al apartamentelor a scăzut cu 36 de euro de la 1484 euro/mp în luna august la 1448 euro/mp în luna septembrie. Scăderi importante de preț în mai multe cartiere clujene O scădere spectaculoasă de preț a fost înregistrată în[...]

Citeste mai mult
coming back soon