Yandex.Metrica

Preturile imobilelor din Cluj-Napoca in 2012 nu vor scadea spectaculos!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Urmand un trend propriu, investitiile imobiliare in Romania in 2011 au scazut fata de anul 2010 cu 13%, desi la nivel european s-au inregistrat cresteri neasteptate. Acest procent, tradus in bani, reprezinta 262,99 milioane de euro. Pentru anul 2012, se asteapta investitii in sectorul imobiliar de peste 500 de milioane de euro, acestea venind in special in zona office, retail, industrial si hotelier. Un aport deosebit il vor avea bancile, prin lichidarea garantiilor pentru creditele neperformante.

In acest context ne propunem sa realizam o comparatie intre situatia de pe piata locuintelor din 2012 si cea din anul anterior la nivel local.

Cluj-Napoca s-a aliniat situatiei nationale in 2011, cand s-au inregistrat scaderi de preturi intre 5% si 7% fata de anul anterior. Astfel, trendul accelerat al scaderilor de preturi din anii “de glorie” ai crizei imobiliare, s-a temperat anul trecut, iar in 2012 sunt asteptate scaderi tot in jurul procentului de 5%. Evident au existat si vor exista abateri izolate de la acest procent, insa situatia generala se va contura in jurul acestor cifre.

Situatia politica si economica a Romaniei, stabilitatea monedei nationale, conditiile noi de creditare si normele programului Prima Casa sunt factori generali, determinanti, in cadrul acestei analize. Pe de alta parte, exista factori locali de influenta, cum ar fi investitiile noi in zona(Pfizer, Bosch, De Longhi, etc), continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania in 2012 pe sectorul Gilau-Nadasel, finalizarea ansamblurilor imobiliare incepute, care vor oferi astfel noi unitati pe piata locuintelor, modernizarea infrastructurii, etc. Un alt fenomen care pare sa ia amploare in 2012, va fi lichidarea de catre banci a proprietatilor din portofoliu constituite drept garantii pentru creditele acordate. Sunt asteptate multe proprietati la preturi sub cel al pietei achizitionate prin aceasta procedura. De asemenea reprezentantii Guvernului anuntau la finele anului trecut noi locuinte ANL, dar si licitatii pentru proprietatile din patrimoniul RAPPS.

Luand in calcul toate cele prezentate mai sus, precum si ritmul de scadere a preturilor de anul trecut, putem pentru anul 2012 sa facem previziuni de stabilizare a pietei imobiliare, scaderile procentuale fiind nesemnificative avand o singura cifra. Vor exista momente de cresteri nespectaculoase si izolate de preturi, caracterizate printr-o zonalitate bine determinata si puse in legatura cu proiecte ample de dezvoltare in zonele respective(investitii noi, proiecte de infrastructura). Aceste fenomene sunt asteptate in special in Zona Metropolitana, in Floresti-Gilau, legate de autostrada, sau Apahida-Jucu legate de noile investitii din Parcul Nokia.

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Optimism pe piata imobiliara europeana in 2012!

Desi majoritatea specialistilor afirma ca anul 2012 va fi un an in care pietele imobiliare ale statelor din Europa vor stagna, acest lucru pare sa fie un semnal pozitiv pentru jucatorii pe aceste piete, mai ales ca acest lucru vine dupa trei ani de scaderi catastrofale. La finele anului trecut, majoritatea statelor europene au declarat cresteri uneori spectaculoase, insa specialistii[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Romania s-a situat in ianuarie pe locul al doilea in Uniune la cresterea lucrarilor de costructii!

Suntem pe drumul cel bun, iar stirile conform carora Romania se situeaza pe pozitii fruntase in anumite domenii, nu fac decat sa intareasca acest lucru. Si, desi toate semnalele din cadrul Uniunii Europene atentionau asupra unor scaderi in domeniul constructiilor, Romania s-a aflat in barca "fericitilor", care au fost impotriva trendului general. Potrivit datelor Oficiului European de Statistica(Eurostat) in ianuarie[...]

Citeste mai mult
coming back soon