Yandex.Metrica

Chiriile continuă trendul reducerilor, vânzările reiau creșterea

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Indicele Blitz a înregistrat în luna mai o medie de 1602 euro/mp, marcând astfel semnalul ieșirii din zona de scăderi și reluarea dinamicii pieței imobiliare într-un ritm ce se va apropia de cel normal acestei perioade.

Prețul apartamentelor a înregistrat o creștere în luna mai

După mai bine de două luni de incertitudini, piața de apartamente de vânzare reia trendul pozitiv, cu creșteri marcate la prețul mediu pe metru pătrat în principalele cartiere ale municipiului. Această revenire se află pe fondul relaxării restricțiilor specifice perioadei, ceea ce a scos din expectativă clienții cumpărători. Specialiștii Blitz au remarcat creșterea dinamicii intențiilor de tranzacționare, atât din partea cererilor existente înainte de aplicarea restricțiilor, cât și cereri noi intrate în ultimele săptămâni.

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Mănăștur, unde în luna mai prețul mediu este de 1513 euro/mp, o creștere de 12.67% comparativ cu luna aprilie.

Alte creșteri de prețuri, ceva mai temperate dar totuși remarcabile s-au înregistrat  în cartierele Mărăști, Grigorescu și Plopilor. Astfel, în cartierul Mărăștii prețul mediu de vânzare pentru apartamente în luna mai este de 1817 euro/mp, o creștere de 6.7% comparativ cu luna aprilie, iar în Grigorescu creșterea a fost de doar 5.5%, de la 1545 la 1630 euro/mp.

Această revenire a interesului cumpărătorilor pentru cartierele tradiționale se explică prin concretizarea intențiilor de tranzacționare ale unor clienți care au avut disponibilități financiare și înainte de aplicarea restricțiilor, iar acum sunt în măsură să marcheze investiția, sunt de părere specialiștii Blitz.

La polul opus, se remarcă stagnări sau chiar scăderi de prețuri în unele zone, semn că piața este în plină mișcare și reașezare. În zona Centrală, prețurile apartamentelor au scăzut în luna mai cu 0.26% , până la 1929 euro/mp în luna mai. Scăderi s-au înregistrat de asemenea în cartierele Bună Ziua, cu o scădere de 1.33% până la valoarea de 1704 euro/mp și Zorilor, cu o diminuare a prețului de 3.43%, până la valoarea de 1635 euro/mp.

Și în Florești la apartamente de vânzare se remarcă o mică corecție de preț de 3.1%, ajungând astfel la valoarea de 935 euro/mp. E important de menționat că această corecție în Florești vine după patru luni consecutive de creșteri, și astfel e vorba de o ajustare locală.

Chiriile la apartamente continuă corecțiile și în luna mai

Luna mai a continuat tendința de scădere a chiriilor la apartamente, cu o reducere de 5.5% a prețului mediu, până la valoarea medie de 378 euro/lună, fiind astfel a patra lună consecutivă de corecții.

La nivel de localizare, cel mai mult a avut de suferit zona centrală, unde s-au redus chiriile la apartamente cu 9.7%, până la valoarea de 407 euro/lună. Scăderi mai puțin accentuate, dar relevante, au fost resimțite și în cartierele Grigorescu, cu o scădere de 8.5% până la 331 euro/lună, și Zorilor, cu o scădere de 7.8%, chiria pe lună la un apartament fiind astfel 375 euro.

În Florești la apartamente de închiriat trendul a fost pozitiv, cu o creștere a chiriilor de la 260 euro/lună în luna aprilie, la 283 euro/lună în mai, adică cu 8.85%. Specialiștii Blitz pun acest fapt pe seama schimbării structurii anului universitar și a muncii online, care a influențat necesitățile de deplasare. Astfel, studenții și angajații companiilor cu sediul în zonele centrale au lucrat mai mult de acasă, și s-au reorientat spre zone cu chirii mai accesibile, chiar dacă aflate la distanțe mai mari față de centru.

Acest trend al chiriilor se va perpetua și în următoarele săptămâni, sunt de părere specialiștii Blitz, până la clarificarea situației legate de starea de urgență și pachetul de măsuri economice planificat de autorități.

Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 1 an 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare continuă a doua lună pe corecții  în Cluj-Napoca

Prețurile apartamentelor de vânzare au continuat să înregistreze o scădere ușoară și în luna septembrie. Comparativ cu luna august prețul mediu al apartamentelor a scăzut cu 36 de euro de la 1484 euro/mp în luna august la 1448 euro/mp în luna septembrie. Scăderi importante de preț în mai multe cartiere clujene O scădere spectaculoasă de preț a fost înregistrată în[...]

Citeste mai mult
Acum 1 an 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare in Cluj continuă să crească și pe perioada verii

Chiar dacă perioada de vară reprezinta o încetinire sezonieră pentru piața imobiliară, în Cluj-Napoca prețurile continuă să crească, menținând trendul început în aprilie. Astfel, în luna iunie, prețul mediu de vânzare pentru apartamente a crescut cu 10 euro/mp, de la 1510 euro/mp în luna mai, la 1520 euro/mp în luna iunie. Cea mai mare creștere de prețuri s-a înregistrat în[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Primăvara readuce prețurile pe un trend crescător

Cresc prețurile apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca În Cluj-Napoca, indicele Blitz a înregistrat o medie de 1534 euro/mp în luna martie, o creștere de 66 de euro/mp față de luna februarie. După ce anul 2019 a debutat cu o scădere a prețurilor, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou. Cea mai mare creștere a prețurilor[...]

Citeste mai mult
coming back soon