Yandex.Metrica

Preţul unui apartament, la jumătatea celui din 2008. Experţii spun că ieftinirea nu e suficientă

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Proprietarii bucureşteni de locuinţe îşi reevaluează serios aşteptările cu privire la o potenţială vânzare. Pretenţiile lor financiare se diminuează de la lună la lună. Nu suficient însă, spun cumpărătorii

Dacă în mai 2008 un metru pătrat de apartament din Capitală era evaluat la aproximativ 2.300 de euro, în prezent, realitatea este sensibil diferită. În iulie 2010, pentru un metru pătrat util de apartament bucureştenii cer, în medie, 1.245 de euro, conform unui studiu realizat de site-ul imobiliare.ro. Ieftinirea este evidentă şi în termeni reali, urmărind raportul dintre câştigul mediu net al unui român şi evoluţia preţului unui metru pătrat de locuinţă.

Astfel, un metru pătrat de apartament poate fi achiziţionat acum cu numai 3,7 salarii medii nete. Pentru a cumpăra aceeaşi suprafaţă, în 2008, un bucureştean ar fi trebuit să plătească 6,7 salarii, conform calculelor Gândul, ţinând cont că acum doi ani salariul mediu net pe economie era de circa 342 de euro şi preţul mediu pe metrul pătrat util era de 2. 300 de euro, în timp ce acum salariul mediu net e de 336 de euro, iar costul unui metru pătrat este de 1.450 de euro.

Cu toate acestea, piaţa imobiliară nu dă semne de revenire. Poate şi pentru simplul fapt că, pentru a cumpăra un apartament cu două camere, un bucureştean, posesor al unui salariu mediu net, ar trebui să dedice achiziţiei imobiliare nu mai puţin de 215 venituri lunare. Valentin Ilie, CEO al agenţiei Coldwell Banker, nuanţează optimist starea de fapt. “O ofertă cu 5 sau 10 procente sub piaţă conduce la o vânzare rapidă a unei proprietăţi imobiliare chiar şi în această perioadă”, ne-a declarat el. Ilie avansează şi cifra dincolo de care clienţii sunt dispuşi să reintre la cumpărare. “În momentul în care rata creditului imobiliar scade sub 300 de euro, cumpărătorul bucureştean este tentat să bată palma”, precizează reprezentantul Coldwell Banker.

Clujul, un caz atipic

Trendul ieftinirilor este vizibil şi în marile oraşe din provincie. “În Timişoara preţurile au luat-o la vale puternic de la începutul acestui an scăzând cu peste 10%”, afirmă Adrian Erimescu, directorul general al firmei care a făcut studiul. Oraşul din provincie în care preţurile au scăzut cel mai mult este Braşovul. Aici, în iulie 2010, preţul mediu a fost de 907 euro pe metrul pătrat util, cu 38,5% mai puţin decât în mai 2008, luna în care a fost atinsă valoarea maximă a preţurilor cerute în Braşov.

Pe o piaţă imobiliară intrată în zodia ieftinirilor în lanţ, Clujul face notă discordantă. În oraşul ardelean, ultimele luni au adus creşteri de preţ, astfel încât valoarea indicelui portalului de anunţuri imobiliare a revenit peste pragul de 1.000 de euro pentru un metru pătrat util, în condiţiile în care, în ianuarie, pretenţiile proprietarilor scăzuseră până la nivelul mediu de 994 de euro.

INFO Construcţiile s-au mutat la ţară

Nici construcţia de noi imobile nu merge mai bine. În iulie, s-au eliberat doar 4.266 de autorizaţii de construire de locuinţe. Numărul acestora este în scădere cu 6,2% faţă de luna precedentă, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Case vor apărea cu precădere în sate şi comune. Astfel, din totalul celor 4.266 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale eliberate în iulie, 1.556 au fost în mediul urban, iar 2.710 în mediul rural.
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Preturile apartamentelor romanesti au scazut in 4 ani la jumatate. Vezi cu cat au scazut preturile in Cluj!

Un studiu dat recent presei de catre imobiliare.ro a relevat faptul ca preturile apartamentelor din Romania au scazut in medie cu 52% in ultima perioada. Studiul se raporteaza la preturile actuale si la cele inregistrate in luna martie 2008, luna considerata a fi momentul de varf al pietei imobiliare. Preturile apartamentelor din Cluj au scazut in aceasta perioada cu numai[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Apartamentele din Cluj au ajuns in octombrie la aproape acelasi pret cu cel inregistrat in urma cu un an!

Cresterea preturilor locuintelor din Cluj s-a mai temperat in luna octombrie dupa saltul de 18 euro pe metru patrat, inregistrat luna trecuta. Astfel, valoarea indicelui imobiliare.ro a crescut de la 921 euro pe metru patrat la 924 euro pe metru patrat, in procente acest lucru traducandu-se intr-un plus de 0,3%. Interesant este faptul ca fata de octombrie 2011, pretul este[...]

Citeste mai mult
coming back soon