Yandex.Metrica

Prabusirea zonei euro si creditele romanilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Se vorbeste tot mai des in ultima perioada de prabusirea zonei euro sub greutatea falimentelor anuntate din Grecia si, mai nou, Italia. Analistii economici au opinii diferite despre ceea ce va urma acestei iminente prabusiri, iar scenariile nu sunt deloc imbucuratoare.
Europa Nordica si Europa Sudica
Unul din scenarii, ia in calcul scindarea Europei, tarile nordice, cu economii mai sanatoase sa se delimiteze de cele din sud cu grave probleme economice.
Este posibil un eventual clivaj intre nord si sud. Tarile din nord sunt mai compatibile, in timp ce statele din sud nu rezista presiunilor economice. Un fost presedinte al Partidului German a vorbit, de altfel, despre crearea a doua zone. Intrebarea care se pune e urmatoarea: va fi aceasta spargere ordonata sau dezordonata? Conteaza foarte mult acest aspect, pentru ca efectele iesirii din zona euro pot fi dramatice in anumite cazuri”, a declarat fostul ministru de finante, domnul Daniel Daianu.
Despre scindarea intre Nord si Sud a vorbit de curand si Gunnar Wetterberg, un analist suedez, care considera ca statele din nordul Europei ar trebui sa negocieze crearea unei Uniuni Nordice, compusa din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda si Groenlanda.

De la euro la „neuro”
Un alt scenariu prevede disparitia monedei unice europene. Ideea nu este noua. Ea a fost prezentata de Frits Bolkestein, un fost politician olandez, care in 1999 s-a declarat impotriva introducerii monedei unice europene, si care considera ca disparitia monedei unice este iminenta, dar ca ea ar trebui inlocuita de o alta, „neuro”, si folosita doar de cateva dintre tarile Uniunii Europene, respectiv Germania si tarile din nord.

Iesirea Italiei si Greciei din zona euro
In fine, o ultima varianta ar fi iesirea unor tari ca Italia si Grecia din zona euro. Frits Bolkstein declara in acest sens ca: „n-as varsa o lacrima daca Italia ar iesi din zona euro, ceea ce este valabil si pentru Grecia. De fapt, ar trebui ajutate sa iasa din zona euro”.
Parerile in acest caz ale analistilor romani sunt impartite. Daniel Daianu e de parere ca: “putem asista la o prabusire a sistemului bancar, la iesirea unor tari din zona euro (Grecia este personajul principal), putem asista la niste falimente bancare. Doar daca un stat precum Italia ar iesi din zona euro, va trebui sa ne intrebam daca va supravietui moneda unica. Pana atunci insa, nu exista aceasta varianta”. Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank nu crede ca iesirea unor tari din zona euro poate fi luata in calcul: ”La ora asta, nu e interesul nimanui sa se intample un asemenea lucru. Greciei si altora ca ea le este mai bine sa ramana in zona euro. Tine de a alege intre un rau mai mic si unul mai mare. Ei acum adopta masuri de austeritate dure. Daca vor iesi din zona euro, vor trebui sa adopte masuri si mai dure”.

Ce se va intampla cu creditele romanilor?
Problema pe care ne-o punem cu totii este ce se va intampla cu creditele la banci daca va disparea moneda euro. In acest sens, domnul Daianu indeamna la calm pentru ca este putin probabil ca moneda euro sa dispara iar statele sa se intoarca la vechile monede nationale. Totusi, daca acest lucru s-ar intampla, cel mai sigur, creditele in euro se vor converti in moneda nationala, lucru cu atat mai facil cu cat Romania nici nu a trecut la moneda unica. Ramane de vazut si la ce curs.

Sursa: incont.ro

Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Sectorul constructiilor a intrat in picaj

Imopedia.ro ne informeaza ca sectorul constructiilor inregistreaza un nou picaj. In luna aprilie a acestui an s-au eliberat circa 3700 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6,8% mai putin decat in luna martie, si cu aproximativ 38,6% mai putin decat in luna aprilie a anului trecut. Daca luam in considerare faptul ca 2010-le a fost, probabil, cel mai dramatic[...]

Citeste mai mult
coming back soon