Yandex.Metrica

Polite de asigurare obligatorie a locuintelor in valoare de 13,4 milioane lei

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform celui mai recent comunicat de presa “livrat” de reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, au fost emise pana in prezent aproximativ 820.000 de polite asigurare a locuintelor, in aceasta categorie fiind incluse doar cele trei riscuri cerute obligatoriu prin lege, si anume cutremur, inundatii si alunecari de teren.

In aceeasi ordine de idei, valoarea totala a primelor brute subscrise si incasate este de 13,4 milioane euro.

Suntem, de asemenea, informati ca, de la demararea procesului de asigurare obligatori a locuintelor – 15 iulie 2010 – si pana in data de 11 august, au fost platite 24 de despagubiri, in valoare totala de 175.000 lei.

Dupa cum prea bine stiti, complexa si intens mediatizata campanie de asigurare a locuintelor din Romania a sfarsit intr-o nota lamentabila. Proiectul a fost un mare si rasunator fiasco, bravii nostri proprietari dovedindu-se complet reticenti la toate incercarile oficialilor de a-i convinge sa-si plateasca politele.

Proprietarii romani de locuinte sunt obligati prin lege (Legea 260/2008) sa-si asigure casele doar impotriva a trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar in acest sens s-a infiintat o societate – PAID, care emite aceste polite, numite polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) si care nu ofera nicio o alta acoperire in afara de cele trei riscuri.

Pe de alta parte, proprietarii sunt in legalitate si daca au o polita facultativa de asigurare a locuintei, care include cele trei riscuri cerute de legea 260/2008, mentionate mai sus. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

Anumite companii de asigurari au lansat polite de asigurare facultativa a locuintei care costa exact cat polita PAD si acopera, pe langa cele trei riscuri cerute in mod obligatoriu de lege, si altele, atat naturale cat si cauzate de om.

Informatiile sunt foarte contradictorii cand vine vorba de aplicarea de amenzi pentru nerespectarea acestei legi. Daca la momentul demararii acestui proces (15 iulie 2010) autoritatile au lansat termenul de 15 ianuarie 2011 ca termen limita, ulterior MAI a dat un comunicat oficial in care anunta ca potrivit legii obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor, termenul limita fiind astfel cel de 15 iulie 2011.

In aceasta ordine de idei, Marius Bulugea, directorul general PAID, a declarat recent ca aplicarea de amenzi se va dovedi completamente inoperanta, cetatenii romani fiind mai receptivi la discursurile benigne decat la actiunile punitive.

Conform legii 260/2008, proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii (fie prin polite obligatorii – PAD fie prin polite facultative care sa includa aceste riscuri) pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale.

Sursa: HotNews.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Rezervele de dauna constituite de PAID se ridica la suma de 400.000 lei

Conform declaratiilor lui Marius Bulugea, directorul general al PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), rezervele tehnice ale institutiei sunt de peste 30 milioane de lei. Cel mai recent comunicat de presa transmis de reprezentantii PAID ne informeaza ca rezervele de dauna avizate si neavizate se ridica, in prezent, la valoarea de aproximativ 400.000 de lei, suma minima necesara pentru[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Speriati de amenzi, romanii isi asigura locuintele

Conform celui mai recent raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, aproape jumatate din proprietarii din Romania s-au achitat de obligatia de a-si „proteja” locuintele de variile dezastre naturale care ameninta, nu suficient de rar, mica noastra tara. Din luna iulie 2011, moment in care asigurarea locuintelor a devenit obligatorie, s-a inregistrat o crestere brusca si semnificativa, 45% din totalul[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

PAID-ul risca sa-si piarda clientii: romanii nu vor sa-si asigure locuintele

Reprezentantii PAID au declarat recent ca au fost dezamagiti de numarul impardonabil de mic de proprietari care s-au achitat de datoria de a-si asigura locuintele. Desi oficialii responsabili de buna si echitabila aplicare a acestei legi s-au asteptat la un procent de 15-20% proprietati asigurate pana la primul termen scadent, doar 8% dintre romani au incheiat politele cu pricina. In[...]

Citeste mai mult