Yandex.Metrica

Piata terenurilor este problematica si contradictorie

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform indicelui imobiliar realizat de compania de evaluare Darian, preturile terenurilor, la nivel national, au scazut, in primul semestru al acestui an, cu aproximativ 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si cu 7% fata de a doua perioada a anului 2010.

In Bucuresti, preturile au scazut cu aproximativ 15% in semestrul I din 2011 comparativ cu semestrul I din 2010, si respectiv cu 5% comparativ cu semestrul II din 2010.

Terenurile din zona ultracentrala a Capitalei se tranzactioneaza la preturi cuprinse intre 1.200 si 1.700 de euro/mp, preturi constante comparativ cu semestrul al doilea al anului trecut, in timp ce in zonele marginase preturile au fost cuprinse intre 30 si 120 de euro/mp, o scadere, in medie, de aproximativ 17% in primul semestru din acest an fata de ultimele sase luni din 2010.

De remarcat este faptul ca exista orase in care cresterea pe acest segment a inceput deja. Este vorba de Targu Mures, pentru care – desi comparativ cu semestrul I din 2010 s-a inregistrat o scadere de aproximativ 12% -, in ultimele sase luni preturile au crescut cu aproximativ 6%. Acolo preturile pleaca de la 10 euro/mp in zonele periferice si poate ajunge la circa 400 euro/mp in centru.

La fel si in Miercurea Ciuc, daca raportat la 12 luni preturile au ramas relativ neschimbate, pentru ultimele sase luni s-a inregistrat o crestere de 6%.

O situatie similara s-a inregistrat si la Galaţi, unde comparativ cu semestrul I din 2010 scaderea a fost de 3%, in timp ce comparativ cu S2 2010 s-a inregistrat o crestere de aproximativ 8%.

La Cluj Napoca, desi comparativ cu semestrul I din 2010 scaderea a fost de aproximativ 11%, in primul semestru al acestui an, se constata ca preturile au ramas relativ neschimbate“, sustine Adrian Crivii, presedintele Darian.

In ciuda datelor furnizate de aceasta companie de evaluare, lucrurile sunt complicate si contradictorii.

Potrivit ultimului studiu Colliers, putem vorbi deja despre o revenire a pietei terenurilor, lucru care s-a tradus printr-un numar foarte mare de potentiali cumparatori. Aceasta situatie a determinat mai multi proprietari sa isi scoata terenurile la vanzare si sa fie încrezatori ca pot obţine pretul dorit pentru proprietatile foarte bune.

Exista, totusi, si proprietari care considera ca nu este momentul potrivit sa vanda acum, motiv pentru care prefera asocierile.

De cele mai multe ori, in aceasta categorie intra investitorii care au suprafete mari de pamant, dar nu dispun de finantarea necesara pentru a dezvolta ceva pe ele. Astfel, ei aleg parteneriate de tip joint venture.

Totusi, cererea pare sa se fi indreptat mai ales catre anumite categorii de terenuri: cele cu destinatie de retail sau pentru dezvoltare de cladiri de birouri. Hypermarket-urile, discounterii si magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumparatori de terenuri, vizand orase cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici.

Kaufland si Dedeman au fost cei mai agresivi in a-si asigura zone bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori.

Dezvoltatorii de birouri au cautat si ei terenuri, dar raman foarte selectivi.

Chiar daca daca piata pare sa fie mai dinamica, acest lucru nu s-a resimtit si in pret, care nu a inregistrat evolutii spectaculoase in ultimele sase luni, ci mai degraba s-a stabilizat. Per total, preturile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Se domolesc scaderile de pe piata terenurilor

Se pare ca piata imobiliara incepe sa-si revina in toata splendoarea-i imprevizibila. Dupa ce am fost informati ca unele orase din Romania cunosc salturi valorice ale preturilor apartamentelor vechi, a venit timpul sa ni se aduca la cunostinta ca sectorul terenurilor trece prin acelasi tip de revenire in simtiri. In ciuda faptului ca scaderile de piata ale terenurilor au fost,[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Preturile apartamentelor vechi sunt in continua scadere

Conform unui studiu realizat de compania de consultanta Darian, dinamica tranzactionala a sectorului apartamentelor vechi se inscrie pe un traiect descendent. Cu toate ca ritmul acestei scaderi este mai putin alert decat la inceputul anului, nu s-au inregistrat inca semne ale unei stabilizari a pietei imobiliare. Suntem, de asemenea, informati ca preturile de tranzactionare sunt relativ similare in Cluj-Napoca si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Noi ieftiniri pe piata terenurilor

Conform celui mai recent studiu de piata al companiei de consultanta Darian, cele mai consistente si dramatice deprecieri ale preturilor terenurilor au fost inregistrate in orasele cu populatie sub 150.000 de locuitori. Astfel, pretul mediu pentru astfel de proprietati a scazut, in prima jumatate a acestui an, cu aproximativ 9% in Alba-Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Miercurea-Ciuc, Resita,[...]

Citeste mai mult
coming back soon