Yandex.Metrica

Piata spatiilor industriale si echilibrul instabil

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cei de la Imopedia.ro ne informeaza ca piata spatiilor industriale a ajuns, in sfarsit, la un grad de stabilitate care le permite dezvoltatorilor sa conceapa si sa puna in aplicare proiecte noi.

Gradul de ocupare al acestori spatii este foarte ridicat. In contextul in care stocul de locatii deja construite  este “vanat” cu insistenta disperare, nu este de mirare ca raportul cerere-oferta a fost “recalculat” in mod cu totul drastic.

Se pare ca stabilizarea acestui sector a fost si un efect direct al usoarei cresteri a productiei industriale.

Conform unui studiu realizat de Colliers International, dialogul dintre cerere-oferta a fost recalibrat in momentul in care au fost ocupate aproape toate spatiile existente deja pe piata.

In contextul in care dezvoltatorii nu au mai investit in construirea de spatii industriale noi, dinamica tranzactionala s-a mulat pe ofertele deja existente, oferte care au castigat in valoare odata cu cresterea considerabila a gradului de ocupare la nivel national.

Deoarece nu au mai existat fluctuatii majore, s-a stabilizat si pretul mediu per metru patrat, ajungand la 4,2 euro/luna, astfel:

• Pentru spaţii mai mici de 3.000 mp – pretul lunar este intre 4 şi 4,5 euro/mp
• Pentru spatii intre 3.000 mp si 10.000 mp – pretul lunar este intre 3,75 şi 4,2 euro/mp
• Pentru spatii mai mari de 10.000 mp – pretul lunar este intre 3,5 şi 4 euro/mp

Volumul tranzactiilor din prima parte a anului – circa 48.000 mp

• Cererea neta (fara relocari si renegocieri) – 31.000 mp
• Productia industriala a crescut cu aproape 9%
• Rata de neocupare a scazut la aproximativ 13%

In ciuda echilibrului relativ de pe piata spatiilor industriale, cei de la Colliers ne anunta ca lunile care urmeaza vor aduce o usoara crestere a ratei de neocupare.

Pe de alta parte, insasi dinamica tranzactionala va inregistra, in perioada imediat urmatoare, o foarte modesta „explozie”, existand deja cateva negocieri in curs de finalizare.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Se dezgheata piata spatiilor industriale. Vezi ce cota de piata are Clujul!
Acum 8 ani 0 Comentarii

Se dezgheata piata spatiilor industriale. Vezi ce cota de piata are Clujul!

Unul dintre cele mai afectate sectoare ale pietei imobiliare in perioada de criza a fost, cu siguranta, sectorul spatiilor industriale in care, din cauza lipsei de finantare nu s-au dezvoltat foarte multe constructii noi. Perioada nefasta se apropie de sfarsit, datele din piata confirmand faptul ca la nivel national sunt in curs de derulare mai multe proiecte industriale noi. Chiar[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Se anunta zile bune pentru piata de retail din Romania

Cel mai recent studiu de piata DTZ Fair Value Index arata ca Romania a iesit din conul de umbra si a redevenit atractiva pentru investitorii de peste granite. Trebuie, insa, remarcat faptul ca aceasta revenire a tarii noastre pe radarul dezvoltatorilor imobiliari este in directa si exclusiva legatura cu segmentul de retail. La nivel european, piata imobiliara a inregistrat, cel[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Se stabilizeaza piata imobiliara internationala

Iata ca avem cateva motive in plus sa renuntam la scepticism si sa privim viitorul cu mai mult entuziasm. Cei de la Global Property Guide ne informeaza ca piata imobiliara internationala a ajuns, in sfarsit, la o relativa stabilitate tranzactionala. Stirea este de foarte bun augur, in special in contextul in care ultimii ani au fost atat de turbulenti si[...]

Citeste mai mult
coming back soon