Yandex.Metrica

Piata imobiliara trebuie sa intre in colaps pentru a putea fi salvata

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati, via Ziare.com, ca relansarea eficienta a creditarii din Romania ar putea fi posibila doar in cazul in care preturile apartamentelor ar mai scadea cu 35%-40%, context in care fondurile de salvare internationale ar investi cu aplomb si consitenta in piata constructiilor.

Mai mult decat atat, aceasta miscare de amploare ar detensiona dialogul institutiilor financiare cu miriadele de clienti in incapacitate relativa de plata.

Conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, universul financiar mondial va trece printr-un filtru legislativ foarte strict, aceasta fiind singura modalitate de restabilire a echilibrului anulat de recesiune.

Guvernatorul a vorbit de reguli in pietele financiare internationale, acolo unde va fi o separare intre bancile de investitii si comerciale, pentru a evita ceea ce s-a intamplat inainte de criza“, a declarat consultantul financiar Niels Schnecker, subliniid faptul ca predictiile lui Isarescu sunt mai mult decat pertinente.

Creditarea din Romania va cunoaste o revitalizare relevanta abia dupa de situatia materiala a romanului „standard” va salta considerabil, ajungand la valori similare cu cele identificabile in tarile europene mai dezvoltate si mai performante.

Creditarea depinde nu de restrictii, nu de nivelul dobanzii, ci de venitul disponibil al populatiei si al firmelor si de asteptarile privind venitul viitor“, a spus Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), adaugand ca romanul nu mai poate plati pentru un credit ipotecar nici macar 2 %, asta in contextul in care in perioada pre-recesiune dobanzile ajungeau si la 20% fara a intampina nicio rezistenta din partea clientilor.

In ceea ce priveste starea pietei imobiliare, Silviu Prigoana considera ca factorii naturali de natalitate si mortalitate afecteaza acest sector instabil mai mult decat s-ar crede la o prima analiza a situatiei:

In urmatorii 20 de ani, cei care se nasc nu au nevoie de locuinta pentru ca traiesc cu parintii lor. Dar cand vorbim de mortalitate, raman case goale. Pe langa ce exista pe piata imobiliara construit in momentul de fata, in mod natural raman si case goale“,

Acestea fiind spuse, remarcam faptul ca specialistii intr-ale imobiliarelor asteapta cu sufletul la gura o scadere dramatica a preturilor unitatilor locative.

Dezvoltatorii trebuiau executati silit, iar pretul imobiliarelor trebuia sa atinga un nivel cu 60% mai mic, fata de 2007. Din acest moment, piata imobiliara ar mai trebui sa cada cu 35-40%“, a afirmat Schnecker. “Daca acele scaderi ar avea loc, am atrage fondurile de salvare, care vin si cumpara chilipiruri in situatie de distres total

Sursa: Ziare.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 0 Comentarii

Conversia in lei a creditelor, fara taxe suplimentare, ar putea fi posibila in cel mai scurt timp!

Proiectul de lege a fost semnat deja de 130 de parlamentari, in mare lor majoritate ai puterii, semn ca modificarea legislatiei actuale e doar o chestiune de timp. Nici acordurile cu institutiile financiare internationale sau cu cele ale Uniunii Europene, nu vor avea de suferit, mai ales ca mai exista cel putin un caz similar, cel din Ungaria. Conform proiectului[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

BNR nu mai restrictioneaza ipotecarele in valuta

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca noul regulament se va aplica doar creditului de consum in valuta, ceea ce inseamna ca nu se vor restrictiona ipotecarele in modena straina. "Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar prezinta probleme, dar aici este vorba de mixaj. Cum administrezi riscul? Dar[...]

Citeste mai mult
coming back soon