Yandex.Metrica

Piata imobiliara si pericolul latent pe care-l reprezinta programul “Prima Casa”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca cea mai crunta perioada de trista prabusire economica a trecut, viitorul fiind unul al eforturilor constructive de a ajunge la un nivel decent de stabilitate.

Cu toate acestea, eminentele cenusii ale pietei imobiliare sunt de parere ca, desi am trecut cu bine peste evenimentele cele mai dramatice, inca nu este momentul sa jubilam si sa renuntam, astfel, la toate precautiile pe care ni le-am luat in ultimii ani.

In aceasta ordinde de idei, analistii economici sustin ca bancile care activeaza pe teritoriul Romaniei au invatat prea putine din recesiunea care tocmai a trecut peste noi. Avand in vedere ca institutiile financiare locale au cazut, in urma recentelor evenimente cel putin dramatice, tot in picioare, nu este de mirare ca adopta unele comportamente completamente iresponsabile.

In ciuda faptului ca piata imobiliara din SUA s-a prabusit tocmai din cauza creditarilor prost gestionate, bancile noastre practica aceleasi modalitati de negociere cu potentialii clienti.

Astfel, institutiile noastre financiare par lipsite de cel mai elementar discernamant, acordand imprumuturi cu dobanzi lamentabil de mici, nesolicitand justificari pentru creditele cu risc ridicat, si facand dovada unei clemente totalmente nejustificabile in ceea ce priveste masa deloc neglijabila de clienti cu cu sanse mari de a intra in incapacitate de insolventa.

In aceasta ordine de idei, suntem informati ca programul Prima Casa, desi a reabilitat piata imobiliara, dinamizand-o intr-un moment in care cu totii am crezut-o decedata sau cel putin muribunda, pare a fi cel mai riscant proiect lansat in ultima perioada, problema structurandu-se in jurul avansului inoperant de mic pe care-l solicita institutiile financiare.

Acest avans mic din programul Prima Casa duce la ceea ce anglo-saxonii numesc hazard moral, si anume deresponsabilizarea clientului bancar in ceea ce priveste rambursarea creditului. Acesta a fost si unul din factorii determinanti in criza din SUA. Adica in momentul in care clientul plateste un avans mic, este mult mai dispus sa renunte la el.“, explica Radu Zilisteanu, analist imobiliar si doctor in economie.

Cu toate acestea, datele statistice contureaza o imagine mai mult decat benigna a acestui proiect, prime trei editii ale programulul Prima Casa inregistrand nu mai mult de 20 de clienti ajunsi in trista incapacitate de plata.

Cu alte cuvinte, pericolul latent pe care-l reprezinta acest proiect este, cel putin deocamdata, pur fictional, in ciuda faptului ca specialistii sectorului imobiliar continua sa strambe din nas cand vine de vorba de beneficiile pe care le-a adus si continua sa le aduca Prima Casa.

Totul se invarte in jurul datoriilor suverane, sume care vor genera o crestere constanta a EURIBOR, fapt care va influenta puternic dobanzile celor carora li s-au acordat credite prin intermediul acestui program guvernamental.

EURIBOR va exploda, dupa ce o sa se calmeze criza datoriilor suverane, daca se va calma. Va amintesc faptul ca, in octombrie 2008, indicele a ajuns sa depasească 5%. Apoi a scazut in criza pana la 0,67% iar acum e cam 1,20-1,25. Pe masura ce riscurile inflationiste se maresc, evident ca BCE va mari dobanda de referinta iar acest lucru va avea o influenta si asupra EURIBOR.“, continua Zilisteanu.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara in 2011

Cativa analisti imobiliari entuziasti au ajuns la concluzia a piata imobiliara rezidentiala a ajuns la limita-i cea mai de jos, viitorul urmand a fi, in mod necesar, unul al cresterii neconditionate. In ciuda faptului ca acest sector cunoaste, intr-adevar, unele majorari de relevanta ambigua, "critica imobiliara" se imparte in doua tabere, cei sceptici fiind de parere ca pragul de jos[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Se stabilizeaza piata imobiliara internationala

Iata ca avem cateva motive in plus sa renuntam la scepticism si sa privim viitorul cu mai mult entuziasm. Cei de la Global Property Guide ne informeaza ca piata imobiliara internationala a ajuns, in sfarsit, la o relativa stabilitate tranzactionala. Stirea este de foarte bun augur, in special in contextul in care ultimii ani au fost atat de turbulenti si[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Investitorii straini si Romania

Piata imobiliara din Romania este, in acest moment, dinamizata de investitorii locali, cei de reputatie internatilonala preferand sa-si incerce norocul in tari ca Polonia, Turcia sau Ungaria. In conditiile in care lucrurile par sa ajunga la un oarecare echilibru, faptul ca investitorii straini evita Romania este, in mod firesc, de rau augur. Aceasta trista realitate nu trebuie, insa, perceputa ca[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.