Yandex.Metrica

Piata imobiliara rezidentiala: Cluj-Napoca este cel mai scump oras din provincie

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform celui mai recent studiu de piata al companiei de consultanta Darian, preturile apartamentelor, la nivel national, este in continua scadere.

Cu toate acestea, ni se aduce la cunostinta ca exista cateva orase in care piata imobiliara rezidentiala se inscrie pe un traiect ascendent. Este vorba, in aceasta ordine de idei, de Timisoara, Arad si Oradea, restul tarii fiind scena unor triste si constante deprecieri ale apartamentelor.

Desi Cluj-Napoca este unul dintre orasele „de provincie” cu cele mai ridicate valori pe piata rezidentiala, cifrele sunt in continua scadere, pretul mediu pe metru patrat ajungand, in zonele ultracentrale, la 1.275 de euro, in timp ce in cartierele Gheorgheni si Grigorescu apartamentele se vand cu 975 de euro pe metru patrat.

Cele mai scumpe apartamente din tara sunt indentificabile in Bucuresti. Cu toate ca proprietatile rezidentiale au pierdut nici mai mult nici mai putin decat 13% in ultimele 12 luni, media pe metrul patrat depaseste, in continuare, pragul de 1.000 de euro.

Chiar daca trendul pietei imobiliare rezidentiale din Romania este cel putin ingrijorator, trebuie remarcat faptul ca exista orase care par a fi completamente imune la efectele post-recesiunii.

Astfel, preturile apartamentelor vechi din Timisoara au crescut cu aproximativ 2% fata de primele luni ale acestui an, proprietatile din zonele ultracentrale fiind scoase pe piata contra unor preturi care ajung si la 70.000 de euro.

Cei de la Adevarul ne informeaza ca apartamentele din Oradea se vand cu preturile inregistrate in 2010. Cu alte cuvinte, media pe metru patrat a ajuns la pragul de 834 de euro, cifra deloc neglijabila in contextul in care piata imobiliara din Romania se mentine pe linia de plutire dotarita programului Prima Casa.

Aradul se inscrie si el in categoria oraselor imune la efectele dezastruoase ale vremurilor tulburi in care traim cu sufletul la gura. Astfel, pretul de vanzare al apartamentelor vechi a ajuns, in primul semestru al acestui an, la o medie de circa 665 de euro pe metru patrat, in crestere cu circa 5% fata de ultima jumatate a anului 2010.

In aceeasi ordine de idei, suntem informati ca romanii „vaneaza” apartamentele vechi, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii imobiliari sunt pusi in trista situatie de a nu-si mai putea vinde complexele rezidentiale, sau de a le deprecia pentru a le face atractive pe o piata dinamizata, in acest moment, de tranzactiile strict si direct legate de proprietatile construite dupa 1977 si inainte de1990.

Preferintele cumparatorilor de apartamente din Romania sunt orientate catre apartamentele construite dupa 1977, situate in zonele semicentrale ale oraselor si la etaje intermediare. Suprafata utila medie tranzacţionata la nivel national este de 65 de metri patrati pentru Bucuresti si de aproximativ 60 de metri patrati in restul tarii“, a declarat Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare Darian.

Reprezentantii firmei mai arata ca, la finele primei jumatati a lui 2011, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de aproximativ 739 de euro pe metru patrat, in scadere cu circa 7% fata de semestrul intai.

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica. Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Piata chiriilor se resimte de pe urma plecarii studentilor in vacanta

Piata chiriilor din centrele universale inregistreaza, in aceasta perioada estivala, o scadere de aproximativ 11%, situatie care, conform analistilor imobiliari, va reveni la un relativ normal odata cu reintoarcerea studentilor din vacanta. In aceasta ordine de idei, garsonierele din Cluj-Napoca se inchiriaza, in medie, cu 120 de euro pe luna. In prezent, pe piata exista cu 21% mai multe garsoniere[...]

Citeste mai mult
coming back soon