Yandex.Metrica

Piata imobiliara pe timp de criza

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca anii de recesiune au redus capitalul imobiliar al Romaniei cu pana la 60%, sectorul cel mai afectat fiind  cel rezidential, unde preturile caselor si apartamentelor au scazut cu aproximativ 50% in intervalul 2008-2011.

In aceasta ordine de idei, indicele national al preturilor la locuintele vechi a scazut de la peste 2.000 euro/mp in primavara lui 2008 la aproximativ 1.043 euro/mp in martie 2011.

Chiar daca cele mai dramatice scaderi au fost inregistrate in Bucuresti, apartamentele din capitala contiuna sa fie cele mai scumpe din tara, pretul pe metru patrat ajungand la 1.169 euro.

Conform unui raport efectuat de Institutul National de Statistica, pretul apartamentelor a scazut, in 2010, cu circa 9,5% in Bucuresti, si cu 8,1% in restul tarii.

In ceea ce priveste capitalul de case al Romaniei, 2010-le a inregistrat o scadere de 12,4% in cazul imobilelor din spatiile urbane, in timp ce zonele rurale au cunoscut o depreciere de doar 10,8%.

La Constanta si Cluj-Napoca indicele imobiliare.ro a scazut la 941, respectiv 988 euro/mp, iar la Iasi, Ploiesti si Brasov chiar sub cota de 900 euro/mp, ajungand la 842 euro/mp, 881 euro/mp, respectiv 874 euro/mp pentru un apartament.

Raportandu-ne la anul de referinta 2008, cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Bucuresti (-50%), unde valoarea medie de ofertare a unui apartament s-a redus de la  2.264 euro/mp (mart. 2008) la 1.100 euro/mp in martie 2011.

Scaderi mari de preturi s-au mai inregistrat la Constanta, Timisoara si Ploiesti (-41%, -40%, respectiv -38%), unde pretul mediu pe piata rezidentiala a ajuns la 941 euro/mp, 798 euro/mp, respectiv 842 euro/mp.

In ultimii trei ani munici­piile Iasi si Cluj-Napoca au aratat insa un ritm ceva mai conservator in ceea ce priveste deprecierea pretului la locuinte. Astfel, la Iasi, scaderea indicelui imobi­liare.ro a fost de 33,8% (ajungand in martie 2011 la 842 euro/mp), in timp ce la Cluj-Napoca, de 31% (988 euro/mp).

Suntem, de asemenea, informati ca preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au avut, in 2010, cea mai modesta rata de scadere, pretul mediu pe metru patrat la final de an fiind de 993 euro, cu doar 5,1% mai mic decat la sfarsitul lui 2009.

Conform vocilor avizate, piata imobiliara va continua sa scada, Romania fiind, in ciuda optimismului iresponsabil si nejustificat al oficialilor guvernamentali, in plina recesiune. Avand in vedere ca predictiile economice la nivel mondial sunt sumbre, si ca tarisoara noastra este esentialmente incapabila sa faca fata dificultatilor de orice natura, viitorul se prezinta in culori mai mult decat deprimante.

Sursa: Fin.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica. Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca, pe locul doi in topul celor mai scumpe orase din Romania

Sectorul rezidential a ajuns la limita-i cea mai de jos, sau cel putin aceasta este opinia specialistilor de la compania de evaluare Darian. Aceasta informatie, in ciuda “miresmei” apocaliptice, este, de fapt, de foarte bun augur. In contextul in care preturile apartamentelor au scazut in ritm sustinut, faptul ca mai jos de-atat nu se poate reprezinta prima si singura realitate[...]

Citeste mai mult
coming back soon