Yandex.Metrica

Piata imobiliara isi revine in 2012

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Reprezentantii institutiilor financiare sunt de parere ca sectorul imobiliar rezidential este pe cale de a se stabiliza, perioada critica a picajului dramatic fiind, in sfarit, depasita.

Desi preturile locuintelor continua sa scada, ritmul este mai moderat. Se pare ca piata rezidentiala va ajunge la echilibru undeva pe la inceputul anului 2012.

In ceea ce priveste creditele ipotecare, situatia este, daca nu ideala, cel putin lipsita de evenimente destabilizante.

Conform unui raport efectuat recent de Banca Nationala a Romaniei, peste 60% dintre institutiile active in Romania au inregistrat o crestere a solicitarilor de credite ipotecare.

Aproximativ 33,5% dintre bancherii intervievati sunt de parere ca, in ciuda scaderilor inca identificabile pe piata rezidentiala, viitorul va fi unul a stabilitatii. Cu alte cuvinte, nu vor mai exista picaje dramatice, piata imobiliara urmand sa ajunga la un echilibru relativ stabil.

Corectia inregistrata de pretul locuintelor in ultimii doi ani si asteptarile de continuare a tendintei pledeaza pentru un management prudent al bancilor in cazul creditelor cu garantii ipotecare“, se mai precizeaza in sondajul BNR.

Primele patru luni ale acestui an au inregistrat aproximativ 194.315 tranzactii imobiliare, cu nu mai putin de 17.000 contracte peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Putem vorbi de o stabilizare a economiei, insa pana nu vom inregistra o crestere palpabila, piata imobiliara nu o sa revina. Estimez ca anul acesta preturile se vor stabiliza, vor ajunge la cel mai jos nivel, pentru ca din partea a doua a anului viitor sa putem asista la un inceput de crestere. Pentru cine vrea să cumpere locuinte, acum este momentul oportun“, a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Acestea fiind spuse, specialistii si expertii acestui sector problematic sustin ca potentialii clienti ar face bine sa nu ia decizii finale fara a se fi informat riguros in prealabil, existand prea multe cazuri de trista desfasurare a tranzactiilor imobiliare.

Cred ca mai important decat momentul achizitiei este tipul de produs pe care il cumperi. 60%-70% dintre dezvoltatori sunt in prag de insolventa sau chiar in faliment, 25% au apartamentele ipotecate de catre banca si abia 5% dintre acestia si-au achitat imprumuturile. Trebuie avuta mare grija la semnarea unor antecontracte pe apartamente ipotecate, pentru ca au fost cazuri in care, din cauza ca dezvoltatorul a intrat in faliment, clientul a fost executat. Mai sunt cazuri in care sunt taiate utilitatile, deoarece dezvoltatorul nu mai are bani sa achite facturile pentru apartamentele nevandute“, a declarat Robert Kurthy, managing director in cadrul RPF Development.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cererea de pe piata imobiliara isi revine incet dar sigur

Conform ultimului raport al Bancii Nationale, preturile locuintelor continua sa scada intr-un ritm sustinut, tendinta de devalorizare fiind conforma cu evolutia, sau involutia, altor tari din regiune. Unitatile locative s-au ieftinit in 2011, comparativ cu 2010, cu nu mai putin de 12%, datele identificabile in Raportul asupra Stabilitatii Financiare aratand ca, intre anii 2009 si 2010, s-a inregistrat o scadere[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara in 2011

Cativa analisti imobiliari entuziasti au ajuns la concluzia a piata imobiliara rezidentiala a ajuns la limita-i cea mai de jos, viitorul urmand a fi, in mod necesar, unul al cresterii neconditionate. In ciuda faptului ca acest sector cunoaste, intr-adevar, unele majorari de relevanta ambigua, "critica imobiliara" se imparte in doua tabere, cei sceptici fiind de parere ca pragul de jos[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romanii cauta apartamente mici

Sectorul rezidential nu duce lipsa de companii si dezvoltatori care investesc peste masura in locuinte care nu se vand. Desi efectele recesiunii se simt si vor continua sa se simta multa vreme de-acum inainte, aceasta isterie a constructorilor este cel putin inexplicabila. Cetateanul roman nu dispune de capitalul necesar pentru a intra pe piata imobiliara decat in masura in care[...]

Citeste mai mult
coming back soon