Yandex.Metrica

Piata imobiliara industriala inregistreaza scaderi considerabile

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sectorul imobiliar industrial, desi mult mai dinamic decat in 2009, are de „ars” etape nenumarate pentru a ajunge la nivelul tranzactional atins in perioada imediat anterioara declansarii crizei economice.

In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca, in ceea ce priveste inchirierile, dinamica acestui sector instabil inregistreaza o depreciere considerabila, atat valoarea individuala a operatiunilor, cat si suprafetele solicitate pierzand din amploare in mod constant.

Su­pra­fetele cerute s-au micsorat din motiv de consolidare, de reducere a spatiilor existente deja (mai ales daca facem referinta la companiile de lo­gistica) de la 10.000-20.000 mp la o medie de 5.000 mp“, spune Irina Iliescu, Senior Consultant la Jones Lang La-Salle.

Nici contributia logisticii nu mai este, insa, atat de mare, ca pondere, in acest sec­tor.

Solicitarile au venit mai mult pe partea de spatii de productie si distributie si mai putin de logistica“, a­dau­gă Irina Iliescu.

Daca suprafetele cautate sunt tot mai mici sau conso­lidate, pe piata apar tot mai frecvent spatii de depozitare care cu ani in urma aveau alta destinatie. Este vorba de spatii mult inferioare calitativ, dar pentru care exista cerere din partea micilor comercianti sau a firmelor de distributie.

Tranzactiile sunt, de asemenea, mult mai reduse fata de perioada de boom imobiliar. Com­pa­ra­tiv cu anul 2009, insa, in pre­zent se poate vorbi de­spre o oarecare revigorare in acest sens.

Piata de inchi­rieri de spatii industriale a crescut in ultimele 12 luni. Cererea a venit in special pentru pro­duc­tia de componente auto“, a decla­rat Marian Orzu, Head of In­dus­trial Department al CBRE.

Spre deosebire de alte sectoare de afacri, retailul a avut, in ultima perioada, o expan­siu­ne accelerata. Deschiderea de noi ma­ga­zine a presupus si nevoia de spatii de depozitare

Cei mai multi retaileri si-au stabilit depozite centr­a­le inainte de anii 2009, asa ca nu au mai generat cerere. In plus, se doreste ca viteza de circulatie a stocurilor sa fie mai mare, in asa fel incat sa se optimizeze costurile cu de­pozitarea“, a declarat Ro­di­ca Tarcavu, Head of Industrial Department la DTZ Echinox.

Situatia este valabila pentru aproape toti retailerii mari, cu expertiza in domeniu, dar si cu flux de vanzari predic­tibil. Pe de alta parte, exista si retaileri mai mici sau alti jucatori care platesc deseori bani buni pentru un transport rapid, dar care, in ab­sen­ta unei fluente a van­za­ri­lor, platesc chirii cu lunile pentru depozitarea marfurilor.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara: de ce fug bancile de Romania?

Sectorul imobiliar romanesc este cel mai putin atractiv din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru banci, in conditiile in care piata locala are printre cele mai mari rate de credite imobiliare neperformante, potrivit unui studiu efectuat de KPMG in urma chestionarii mai multor institutii de credit, precizeaza Mediafax. Clasamentul a fost intocmit pe baza unui indice - Property Financing[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Sectorul constructiilor a intrat in picaj

Imopedia.ro ne informeaza ca sectorul constructiilor inregistreaza un nou picaj. In luna aprilie a acestui an s-au eliberat circa 3700 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6,8% mai putin decat in luna martie, si cu aproximativ 38,6% mai putin decat in luna aprilie a anului trecut. Daca luam in considerare faptul ca 2010-le a fost, probabil, cel mai dramatic[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.