fbpx Yandex.Metrica

Piata imobiliara din Romania in 2011

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Exista mai multe motive pentru care piata imobiliara din Romania e acum intr-o relativa stare de nemiscare tranzactionala.

Conform unui raport de piata realizat de Jones Lang LaSalle, preturile apartamentelor sunt iresponsabil de ridicate, noi locuinte se construiesc intr-un ritm mult prea lent, iar sectorul creditelor bancare este dinamizat doar de prezenta pe piata a programului Prima Casa 4.

In ceea ce priveste acest proiect guvernamental, reprezentantii Jones Lang LaSalle sustin ca efectele se resimt doar pe segmentul unitatilor rezidentiale din blocurile construite inainte de 1989:

Chiar dacă nu există date statistice oficiale în ceea ce priveşte numărul unităţilor rezidenţiale finalizate în 2010, cu siguranţă este mai mic faţă de numărul celor livrate în 2009. Datele statistice vor evidenţia cu siguranţă efectele crizei. Astfel, în prima parte a anului 2009, numărul autorizaţiilor de construcţie a scăzut cu aproximativ 40%, stopând trendul de creştere înregistrat în anii anteriori. În datele statistice finale ale anului 2010, cel mai probabil, autorizaţiile de construcţie vor fi în scădere”.

Cu toate ca situatia pare fara iesire, adevarul este usor diferit. In urma unei analize de piata efectuate de Banca Nationala, s-a ajuns la concluzia ca piata creditelor ipotecare e mai dinamica acum decat la inceputul anului trecut. Desi departe de a fi fulminanta, cresterea exista, iar efecte vor fi observabile in timp.

In aceeasi ordine de idei, piata rezidentiala din Romania va fi stimulata si de activarea programului Prima Casa 4. Desi unii experti intr-ale tranzactiilor imobiliare sunt de parere ca reviviscenta generata de acest program guvernamental este artificiala si deci inoperanta, adevarul este ca potentialii clienti vor avea sansa de a achizitiona locuinte intr-un context juridic si financiar mult mai relaxat decat in anii trecuti. Plafonul a fost ridicat iar conditiile de creditare detensionate, ceea ce inseamna ca, cel putin teoretic, numarul de interesati va creste exponential.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Investitorii straini sunt interesati de piata imobiliara din Romania

Piata imobiliara din Romania isi revine in simtiri, iar primul semn care ne obliga sa luam in calcul o revitalizare de lunga durata este interesul crescut al investitorilor straini pentru spatiul economic local. Suntem informati intr-un articol publicat pe www.wall-street.ro ca una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara, Jones Lang LaSalle, a evaluat in aceasta prima parte a[...]

Citeste mai mult
coming back soon