Yandex.Metrica

Piata imobiliara din Elvetia este in continua crestere

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Aprecierea brusca si considerabila a francului elvetian a dat peste cap toate operatiunile efectuate cu si prin aceasta moneda, Romania fiind lovita de aceasta crestere inopinata in moduri cu totul imprevizibile.

In aceasta ordine de idei, stim cu totii ca cetatenii cu imprumuturi in franci elvetieni s-au trezit in trista ipostaza de a nu-si mai putea plati dobanzile. Sa nu uitam, insa, ca sectorul creditelor reprezinta doar o veriga a lantului construit in jurul acestei monede imprevizibile.

In ciuda faptului ca Banca Centrala din Elvetia a intervenit puternic pentru a mai tempera aprecierea francului, care intr-un singur an a crescut cu 30% fata de euro, preturile proprietatilor imobiliare sunt in continua crestere.

Cei de la imopedia.ro au facut o analiza a situatiei din Elvetia si au venit cu o serie de raspunsuri la acest comportament apartent inexplicabil al pietei rezidentiale.

Astfel, avand in vedere ca numarul imigrantilor a crescut considerabil in ultimii patru ani, ajungand la nu mai putin de 330.000, nu este de mirare ca a crescut si cererea de locuinte, acest sector fiind dinamizat si de modestele dobanzi la creditele ipotecare.

Mai mult decat atat, criza economica a „decedat” in Elvetia pe la mijlocul lui 2009, in anul imediat urmator inregistrandu-se o crestere economica de aproximativ 2,55%. Aceasta reviviscenta financiara, in conjunctie cu faima Elvetiei de stat al certitudinilor de orice natura, a dus la un interes crescut pentru actiunile investitionale.

Pana nu demult, vanzarea proprietatilor catre straini a fost restrictionata; Guvernul Federal a stabilit recent un numar anual de permise pentru strainii non-rezidenti care doresc sa achizitioneze o locuinta. In plus, este nevoie de o autorizatie cantonala inainte de a obtine un titlu de proprietate.

Elvetia este impartita in cantoane si semicantoane – statele Confederatiei Elvetiene. Fiecare canton are propria sa constitutie, legislatie, guvern si propriile sale curti. Din 2010, fiecare canton a devenit responsabil pentru legile proprii in ceea ce priveste achizitia de proprietati de catre cetateni straini, ceea ce a dus la un transfer mai rapid al titlurilor de proprietate, spre deosebire de intarzierile inevitabile existente pana la momentul respectiv.

Acestea fiind spuse, remarcam faptul ca, de la inceputul lui 2010 si pana la inceputul acestui an, pretul locuintelor s-a majorat cu 5%, in cazul apartamentelor locuite, cu 4% pe segmentul caselor unifamiliale si cu 1,5% in ceea ce priveste piata chiriilor.

Anul trecut au fost date in folosinta peste 40.000 de locuinte noi, respectiv cu 4% mai multe decat in 2009. Cu toate acestea, media anuala a locuintelor finisate este cu peste 10% mai mica decat media anilor 2006-2008.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata globala de birouri a iesit timid din recesiune in a doua parte a lui 2010

Piata globala de birouri a inregistrat in a doua partea a anului 2010 o crestere a cererii, ceea ce a determinat o reducere a spatiilor disponibile, precum si o crestere de 1% a chiriilor, potrivt datelor companiei de consultanta Cushman&Wakefield. Cererea de spatii de birouri a crescut pe fondul cresterii activitatii companiilor, ceea ce a determinat cresterea chiriilor in multe[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

O posibila resuscitare a pietei constructiilor

Piata de constructii din Romania este, daca nu la pamant, cel putin grav avariata de recentele evenimente de factura economica. In ciuda faptului ca predictiile sunt sumbre, exista voci care sustin ca acest sector este pe cale de a-si reveni si de a ajunge la un nivel de stabilitate relativ similar cu cel inregistrat inainte de recesiune. Razvan Bobe, Director[...]

Citeste mai mult
coming back soon