Yandex.Metrica

Piata imobiliara: de ce fug bancile de Romania?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sectorul imobiliar romanesc este cel mai putin atractiv din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru banci, in conditiile in care piata locala are printre cele mai mari rate de credite imobiliare neperformante, potrivit unui studiu efectuat de KPMG in urma chestionarii mai multor institutii de credit, precizeaza Mediafax.

Clasamentul a fost intocmit pe baza unui indice – Property Financing Sentiment Index, care prezinta cat este de pozitiva abordarea bancilor cu privire la finantarea investitiilor imobiliare din tarile analizate.

Au fost utilizate zece criterii relevante care se refera in principal la risc, rentabilitate, dobanzi si deschiderea sectorului bancar fata finantarea unor astfel de proiecte.

KPMG a efectuat un sondaj in randul a 50 de banci active in sectorul imobiliar din regiune.

Pe baza raspunsurilor bancherilor, Romania se plaseaza pe ultimul loc din opt tari cuprinse in studiu, primele locuri fiind ocupate de Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria.

Bulgaria se afla de asemenea inaintea Romaniei, potrivit firmei de audit si consultanta.

In studiu se mentioneaza ca pietele imobiliare mai mature din Polonia si Cehia au avut o evolutie mai buna fata de restul statelor din regiune in 2010, datorita concentrarii investitorilor asupra economiilor cu performante mai bune.

“Alte state, precum Romania si Bulgaria, sufera dupa o perioada in care au fost realizate mai mult investitii speculative, in timp ce tarile baltice au fost afectate de contractia economiei. Dar Romania are un potential crescut pe termen lung si perspectivele pentru o dezvoltare sustinuta in 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe masura ce increderea va reveni”, au declarat in studiu reprezentantii KPMG.

Pe baza raspunsurilor colectate de la banci, cea mai mare rata a creditelor imobiliare neperformante se inregistreaza in tarile baltice – 71% (19% riscante si 53% mai putin riscante) si in Romania – 55% (30% dintre acestea fiind considerate riscante, iar 25% mai putin riscante).

La polul opus se afla Cehia si Polonia, unde creditele fara probleme reprezinta 84%, respectiv 81% din total.

In ceea ce priveste provizioanele, bancile considera relativ ridicat nivelul acestora in Romania si Slovacia, previzionand de asemenea, o crestere a acestora pana la sfarsitul anului peste media europeana.

In studiu au mai fost analizate preferintele bancilor in materie de produse imobiliare, acestea fiind diferite de la o tara la alta.

Astfel, in Ungaria, Republica Ceha si Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, in timp ce in Polonia si Romania sectorul de birouri este cel preferat.

In Slovacia, Croatia si in tarile baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de prioritati, in timp ce sectorul hotelier sau cel al statiunilor turistice este in general cel mai putin preferat sector, cu exceptia Croatiei.
Sursa: Bloombiz

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Investitorii chinezi, interesati de piata imobiliara din Romania

Piata imobiliara din Romania stagneaza, motiv pentru care institutiile financiare vor continua sa fie precaute in ceea ce priveste activitatile de creditare. Conform celui mai recent studiu al companiei de consultanta KPMG, proiectele moderate si neostentative ale bancilor sunt, in fapt, reactii justificate la numarului redus de imprumuturi inoperante acordate in ultimii ani. Ori Efraim, partener si coordonator al Departamentului[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Sectorul chiriilor este in continua scadere

Conform unui sondaj al The Royal Institution of Chartered Surveyors, reprezentantii companiilor internationale si locale considera ca trimestrul trei va fi unul al scaderii chiriilor si a valorilor activelor imobiliare de pe piata din Romania. In ciuda faptului ca aceste predictii sunt cel putin sumbre, specialistii de toate facturile sunt de parere ca va creste, in paralel cu scaderile mentionate[...]

Citeste mai mult
coming back soon