Piata imobiliara asteapta programul “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Faptul ca piata imobiliara a intrat acum intr-o stare de relativa inactivitate se explica prin modificarile structurale pe care le va aduce programul Prima Casa 4. Potentialii clienti prefera sa astepte demararea proiectului guvernamental, ceea ce inseamna ca tranzactiile din aceasta perioada sunt limitate la cele care nu sunt in directa legatura cu aceasta campanie de stimulare imobiliara.

Suntem informati intr-un articol publicat pe imopedia.ro ca Prima Casa 4 implica o serie de modificari esentiale de piata, modificari nu tocmai benefice.

Am intrat intr-o perioada in care potentialii clienti nu fac altceva decat sa astepte activarea programului. Avand in vedere faptul ca restrictiile acestei noi etape ale proiectului guvernamental sunt mult reduse si ca plafonul a fost substantial ridicat, expectantele sunt infinit mai mari decat in editiile trecute.

O prima nemultumire legata de prezenta acestui proiect imobiliar pe piata romaneasca tine tocmai de modul in care Prima Casa 4 stimuleaza piata. Se pare ca, in opinia unor experti in imobiliare, reviviscenta generata de acest program este artificiala si deci esentialmente nociva:

„Fiind primăvară spre vară, trendul este pozitiv, lumea are un apetit ridicat pentru investiţiile imobiliare. Tranzacţii se încheie, dar noi chiar suntem foarte pozitivi în a nu mai exista programul Prima Casă. Nu îl încurajăm, căci creează o piaţă artificială sau falsă. Cumpărătorii intră în disperare că se termină programul, că nu mai apucă, încep să cumpere orice, proprietarii cred că s-a revigorat piaţa deci se creează doar o situaţie fals oportună. Mai bine este lăsată piaţa să meargă de la sine. Să fie încurajată cu credite, dar să nu se ofere garanţii de la stat.”, declara Cătălin Scripcaru, preşedinte Century 21.

Desi potentialii clienti au sperante mari si astepta demararea programului Prima Casa 4 cu sufletul la gura, specialistii in imobiliare sunt de parere ca efectele benefice ale acestuia pe termen scurt si mediu vor fi in cel mai bun caz modeste:

„S-a simţit aceeaşi stagnare înainte de fiecare program. Îmi aduc aminte că până pe 15 februarie 2010 am avut foarte multe tranzacţii, apoi s-au liniştit, iar odată cu intrarea în funcţiune a variantei următoare activitatea a reapărut, a fost bună, dar nu foarte bună.”, spune Sorin Roşu, director Apulum 94.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.