Piata creditelor ipotecare tinuta in viata de “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca dinamica tranzactionala din Romania este cel mult modesta. In ciuda faptului ca recesiunea a operat niscaiva corectii ale preturilor locuintelor, cetatenii romani prefera sa astepte zile mai echilibrate.

In treacat fie spus, piata creditelor ipotecare este tinuta in viata aproape exclusiv de programul Prima Casa.  Desi debutul celei de-a patra editii a acestui proiect guvernamental a fost unul furtunos si problematic, expertii acestei piete sunt obligati sa accepte relevanta programului Prima Casa pe piata imobiliara din Romania.

Potrivit reprezentantilor Kiwi Finance, cele mai bune dobanzi din piata pentru un credit ipotecar standard sunt aproape similare cu cele de la Prima Casa, respectiv de 5,7%, fiind totodata cele mai mici din ultimii patru ani.

De asemenea, potrivit INS, salariul mediu net a crescut in lei fata de august 2008, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare a romanului nu mai stagneaza.

Cu toate aceste si in ciuda faptului ca achizitionarea unui apartament este mult mai facila acum decat inainte de criza, tranzactiile cu locuinte sunt inca la un nivel scazut, intrucat bazinul clientilor solvabili, care inca nu s-au imprumutat, este destul de redus, si majoritatea acestora sunt rezervati in a lua un credit.

Cumparatorii se indreapta, in acest moment, in special catre locuintele din piata veche, lucru explicabil tinand cont atat de preturile mai mici de pe segmentul vechi, cat si de faptul ca ofertele de creditare ale institutiilor finantatoare se pliaza, in general, pe programul Prima Casa. Pe segmentul nou, estimam in continuare un trend usor descrescator in ceea ce priveste preturile de tranzactionare“, spune Alexandru Pricop, managing partner in cadrul Coldwell-Banker Romania.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.