Yandex.Metrica

Piata constructiilor inregistreaza scaderi deloc neglijabile

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In ciuda faptului ca eminentele cenusii sustin ca piata imobiliara a ajuns, in sfarsit, la un echilibru relativ stabil, viitorul urmand a fi unul al suisului constant si consistent, datele statistice livrate in mod periodic contrazic astfel de predictii optimiste.

Suntem informati, astfel, ca piata constructiilor nu o duce prea bine. Conform unui studiu efectuat de reprezentantii Institutului National de Statistica (INS), in primele cinci luni ale acestui an s-au eliberat cu 3,3 % mai putine autorizatii de construire decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Aceste cifre, desi raportate la dinamica nationala a acestui sector, nu dau seama in mod absolut de „realitatile” regionale. Unele zone au inregistrat scaderi dramatice, in timp ce altele au cunoscut o oarecare augmentare a solicitarilor de autorizatii de construire. Picajul reprezinta, in consecinta, o directie „medie” pe care acest segment pare s-o ia in ultima vreme.

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladirile rezidentiale eliberate in luna iunie se ridica la 4.161, in scadere cu 1,8% fata de luna mai 2011. Procentul acestora este mai mic cu 8,5% fata de iunie 2010. Per ansamblu, in prima jumatate a lui 2011 s-au eliberat aproape 19.000 de autorizatii.

Dintre cele 4.161 de autorizatii de constructie eliberate in luna iunie, aproape 67% sunt pentru zona rurala, conform datelor INS. Distributia in profil regional evidentiaza o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in patru regiuni de dezvoltare:

–          Bucureşti-Ilfov: -82 autorizatii

–           Centru: -50 autorizatii

–           Sud-Muntenia: -42 autorizatii

–           Sud-Est: -29 autorizatii

In regiunea de dezvoltare Nord-Est, numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale a ramas acelasi. In schimb, cresteri s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare:

–          Vest: +79 autorizatii

–          Nord-Vest: +37 autorizatii

–           Sud-Vest Oltenia: +12 autorizatii

In luna iunie 2011, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, se remarca o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale, scaderi semnificative inregistrandu-se in urmatoarele regiuni de dezvoltare:

–          Nord-Est: -154 autorizatii

–           Sud-Muntenia: -146 autorizatii

–           Sud-Vest Oltenia: -111 autorizatii

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in prima jumatate a acestui an nu este cu mult mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut – cu 4,5% mai putin.

Scaderi importante s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare:

–          Sud-Muntenia: -406 autorizatii

–           Centru: -297 autorizatii

–           Nord-Est: -274 autorizatii

–           Sud-Vest Oltenia: -204 autorizatii

Cresteri au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare:

–           Nord-Vest: +262 autorizatii

–           Bucuresti-Ilfov: +112 autorizatii

–           Sud-Est: +37 autorizatii

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon