Yandex.Metrica

Piata constructiilor, dinamizata de investitiile industriale

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata constructiilor inregistreaza, in aceasta perioada ambigua si imprevizibila, o crestere modesta, sectoarele dinamice fiind cele ale reparatiilor si ale investitiilor industriale. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca volumul constructiilor a ajuns, in luna august, la nu mai putin de 6,7%.

Trebuie remarcat, insa, faptul ca segmentul rezidential are o pondere neglijabila in dinamica actuala a pietei constructiilor, salturile valorice fiind influentate, in ultimele doua luni, doar de lucrarile de constructii nonlocative.

Cu alte cuvinte si dintr-o perspectiva numeric-concreta, piata constructiilor nerezidentiale a crescut, fata de luna august a anului 2010, cu 28,1%, in timp ce segmentul reparatiilor a inregistrat, in acelasi interval de timp, o crestere de 14,1%.

Ipoteza este confirmata de datele trimestriale, unde se observa o crestere de 12.3% in T2 fata de primul trimestru si de 11,9% fata de T2 2010 pe sectorul nerezidential“, remarca reprezentantii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management (BTAM).

In ceea ce priveste sectorul rezidential, cifrele sunt irelevante in contextul intregii piete a constructiilor. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca volumului lucrarilor pe acest segment a inregistrat o crestere modesta.

Un semn pozitiv, insa incercarea Bancii Nationale a Romaniei de a reduce creditarea in valuta catre consumatori ar urma sa influenteze negativ sectorul constructiilor rezidentiale noi, mai ales in contextul scaderii preturilor locuintelor vechi, care astfel devin atractive“, spun analistii clujeni.

Raportul BNR din luna septembrie ne informeaza ca managerii din sectorul constructiilor sunt, in ciuda predictiilor nespectaculoase, relativ optimisti, fiind de parere ca situatia actuala este mai putin problematica decat anul trecut.

Este de asteptat „ca sectorul nerezidential sa continue sa creasca avand in vedere ca managerii din industrie anticipieaza o usoara crestere a investitiilor. Sectorul constructiilor ar trebui sa inregistreaze o evolutie moderata in urmatoarele luni, avand in vedere slabiciunea din sectorul rezidential“, spun analilistii BTAM.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata constructiilor din Romania

Piata imobiliara este, prin definitie, complexa si pluriforma. In caz de recesiune, insa, piata imobiliara devine atat de imposibil de complexa si de pluriforma incat analizele definitive cad, inevitabil, sub incidenta efemerului. Suntem pusi in situatia problematica de a lansa judecati de valoare in contextul in care, deocamdata, nimic nu este sigur. Stim, in linii mari, ca preturile apartamentelor sunt[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Se "clatina" piata constructiilor

Piata constructiilor din Romania continua sa scada intr-un ritm constant. Desi situatia nu este inca dramatica, numarul lucrarilor scazand in aprilie cu 0,3% fata de luna precendenta, pattern-ul este suficient de clar pentru cei interesati de acest sector al pietei imobiliare. Oficiul European de Statistica ne informeaza ca volumului lucrarilor de contructii din tarile Uniunii Europene a scazut in luna[...]

Citeste mai mult
coming back soon