Yandex.Metrica

Pentru ce sa nu te indatorezi?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Haine scumpe, electrocasnice si electronice de ultima generatie, concedii in afara tarii – sunt doar cateva dintre motivele pentru care multi dintre cei care nu detin suficienti bani pentru a le achizitiona apeleaza la imprumuturi bancare. Ceea ce nu este un lucru tocmai bun, in conditiile in care valoarea bunurilor de folosinta indelungata scade foarte repede, iar pentru 7 zile de concediu petrecute in afara tarii poti plati pana la cinci ani, in functie de perioada pe care alegi sa contractezi creditul.

In general, pretul oricarui bun achizitionat poate scadea in timp (asa cum la unele bunuri poate sa si creasca, uneori), dar atunci cand vorbim de cheltuieli pe care nu ni le putem permite din veniturile obisnuite si care nu au in spate un activ crucial pentru viata ori nivelul nostru de trai, este cazul sa ne gandim de doua ori inainte de a suna la banca sau de a scoate cardul de credit din poseta, a spus Dragos Cabat, managing partner la portalul financiar Efin.ro.

“Toti clientii ar trebui sa perceapa creditele ca instrumente ce le faciliteaza o investitie, care in timp poate aduce profit. Un credit ipotecar de achizitie casa poate inseamna in acest moment, cu preturi minime, un pariu castigator pentru viitor din doua puncte de vedere: clientul scapa de plata chirei, care acum depaseste rata pentru un credit si investeste intr-un bun a carui valoare va fi mai mare in viitor. Nu putem spune acelasi lucru despre cei care isi cumpara masini in rate sau in leasing sau si mai grav despre cazurile in care se ipotecheaza apartamente pentru cumpararea unor bunuri sau servicii perisabile: autovehicule, sisteme IT & C, vacante exotice etc”, a declarat pentru Efin.ro directorul general al Alliance Finance Broker, Liviu Andrei.

Pentru a evita comisioanele percepute de banca, este important ca cei care doresc sa faca astfel de investitii sa planifice din timp achizitiile respective, pentru a avea timp sa economiseasca.

Pentru a exemplifica care este dobanda platita pentru un imprumut de 10.000 lei, cu o DAE medie de 13.8%, am utilizat calculatorul pentru credite de nevoi personale de pe Efin.ro.

Astfel, pentru 10.000 lei luati pe o perioada de 5 ani, suma totala platita la finalul perioadei contractuale este 13.651 lei, rata lunara fiind 227 lei.

Daca optezi pentru o perioada contractuala de 3 ani, suma rambursata bancii este 12.129 lei, iar rata lunara 336 lei.

Pentru un imprumut de 10.000 lei, contractat pe o perioada de 1 an, suma totala de plata este 10.718 lei, iar rata lunara este 893 lei. Indiferent de suma sau perioada contractuala aleasa, este important de retinut faptul ca rambursarea imprumutului poate produce dezechilibre majore in bugetul personal.

“Este clar ca schimbarile economice cauzate de criza si-au pus puternic amprenta asupra comportamentului financiar al romanilor. Oamenii sunt mult mai chibzuiti, economisesc mai mult, chiar daca veniturile sunt mai mici si in acelasi timp sunt mult mai atenti atunci cand apeleza la un credit si fac acest lucru cand au cu adevarat nevoie”, sustine reprezentantul Alliance Finance Broker.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare - Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Apartamente mai ieftine sau mai scumpe? Ce efecte are cresterea euro asupra preturilor?

La nivel national, in prima jumatate a anului 2012, preturile apartamentelor au scazut constant. In ultima perioada, deprecierea monedei nationale face ca de fapt, preturile calculate in lei sa fie cu pana la 4% mai scumpe decat la inceputul anului. In Bucuresti, scaderea preturilor a fost de 4 procente, conform datelor furnizate de imobiliare.ro. Pretul mediu, la inceputul anului, era[...]

Citeste mai mult