fbpx Yandex.Metrica

Parteneriate publice-private pentru locuinte ANL!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Asa cum va prezentam la sfarsitul anului trecut, planurile pentru 2012 ale doamnei ministru Elena Udrea in ceea ce priveste locuintele ANL, pe langa finalizarea unui numar de 1.500 locuinte noi si continuarea lucrarilor la inca 2.500 de unitati, vizau si incheierea unor parteneriate publice-private pentru ca lucrurile sa se miste intr-un ritm mai accelerat.

In acest sens era nevoie de o modificare a legii privind organizarea si functionarea ANL(Legea 152/1999) care sa ofere un cadru legal acestor parteneriate si sa stabileasca cum vor fi distribuite sumele incasate din chirii.

Suntem anuntati din surse on-line ca: “Investitorii privati care vor participa la constructia de locuinte in parteneriat public-privat cu Agentia Nationala pentru Locuinte(ANL) vor primi 30% din chiriile incasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonante de urgenta publicata joi(29 dec 2011) in Monitorul Oficial“.(sursa: imopedia.ro)

Mai mult, spicuind din comunicatul de presa, distributia sumelor se va face in felul urmator: 50% catre bugetul de stat; 20% catre ANL; 30% catre investitorii privati. In principiu, la o prima vedere, ordonanta de urgenta adoptata aduce cateva plusuri dar in acelasi timp creaza si unele intrebari la care numai timpul va putea raspunde. Prima si poate cea mai importanta problema o reprezinta cererea foarte mare pentru locuintele ANL. Din moment ce statul nu mai face fata acestei cereri, evident, un parteneriat public-privat ar rezolva in parte aceasta problema, in sensul ca partenerii privati vor fi interesati sa termine mai multe unitati intr-un timp cat mai scurt. Un alt plus ar fi acela ca, in plina criza in domeniul constructiilor, colaborarea cu Statul ar putea fi un colac de salvare pentru multe firme aflate in impas.

Intrebarile ce se nasc din aceasta miscare sunt insa mult mai multe si este de datoria noastra sa le lansam. Evident, numai timpul va demonstra ca doamna ministru Udrea, a avut o intiativa buna sau nu. Sau poate raspunsurile voastre ne vor lumina inainte de termen.

-Care va fi modalitatea de incheiere a acestor parteneriate publice-private?
-Cine va acoperi costurile de productie?(pentru ca din comunicat aflam ca partenerii privati vor primi 30% din incasari. Punct. Cu alte cuvinte, partenerii vor construi blocuri ANL, pe cheltuiala proprie si isi vor recupera banii investiti, incasand lunar 30% din chirii- care sunt mult sub media pietei). De aici se nasc alte doua intrebari:
-Pe ce perioada investitorii privati vor “imprumuta” Statul? Care va fi durata parteneriatului?
-In cazul in care locuintele vor fi vandute, partenerii privati vor incasa 30% din contractele de vanzare-cumparare?

Lasam temele deschise si asteptam parerile voastre.

O ultima precizare: programul ANL reprezinta o modalitate prin care Statul ofera un sprijin tinerilor sub 35 de ani pe o perioada de 5 ani. Acest sprijin consta in oferirea unei locuinte in ansamblurile ANL, cu o chirie mult sub pretul pietei, chirie care acopera pe langa “contravaloarea sederii in spatiu“, cat si cheltuielile de administrare, cheltuielile de intretinere si reparatii, recuperarea investitiei si impozitul pe cladiri si pe teren.

Foto: imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Inundatiile si austeritatea au adus sfarsitul programului social de locuinte

Bugetul Dezvoltarii, redus cu 10%, planul de apartamente, cu peste 75% Bugetul Ministerului de Dezvoltare a fost pus pe regim de avarie. Toate programele de constructii care mentineau iluzia unei „indus­trii” de constructii reziden­tiale in provincie vor deveni acum o amintire pentru beneficiarii din sectorul privat - furnizori, antreprenori de cons­tructii si tinerii locatari cu chirie. Agentia Nationala pentru Locuinte[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Verde pentru marea reabilitare termica!

Planurile ministrului dezvoltarii regionale si turismului, doamna Elena Udrea, de a obtine finantare pentru a continua si in 2012 proiectul de reabilitare termica a locuintelor au obtinut un aviz pozitiv din partea membrilor Comisiei Europene. Astfel, in acest an, vor beneficia de lucrari de reabilitare termica circa 250.000 de locuinte, fondurile in valoare totala de 360 de milioane de euro[...]

Citeste mai mult
coming back soon