Yandex.Metrica

Până în 2025 în România vor mai apărea 189 de multinaţionale cu capital majoritar românesc

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

În următorii 15 ani vor apărea în jur de 190 de companii multinaţionale cu capital majoritar românesc, arată un studiu al PricewaterhouseCoopers. Din acest punct de vedere, România se situează cam la acelaşi nivel cu alte state din regiune.

Astfel, specialiştii estimează că, până în 2025, în Ucraina vor apărea 192 de companii multinaţionale, iar în Ungaria 221. Însă cele mai multe companii multinaţionale noi în regiunea Europei Centrale şi de Est vor proveni din Rusia (930) şi din Polonia (287).

Acelaşi studiu arată că peisajul economiei globale se va schimba în următorii 15 ani, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii multinaţionale chineze şi indiene vor căuta să se extindă pe pieţele externe. Specialiştii spun că cele mai multe companii multinaţionale noi vor proveni din India şi vor depăşi numărul companiilor chineze. Aşadar, este de aşteptat ca peste 2200 de companii indiene să deschidă operaţiuni în afara ţării până în 2025.

Potrivit raportului PricewaterhouseCoopers, este de aşteptat ca ţările latino-americane analizate (Argentina, Brazilia, Chile şi Mexic) să genereze mai puţine companii multinaţionale, în vreme ce economiile sud-est asiatice orientate către export (Malaysia şi Singapore), împreună cu Rusia, al cărei principal atu îl reprezintă bogăţia resurselor naturale, precum şi recent industrializata economie sud-coreeană se aşteaptă să genereze în continuare un mare număr de companii multinaţionale.

„Globalizarea înseamnă în principal o competiţie crescută între companii din zone geografice diferite. Ca urmare, ne putem aştepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) să investească în România, pentru a obţine acces “low-cost” la piaţa Uniunii Europene. Firmele româneşti vor fi astfel supuse unei concurenţe sporite, întrucât multinaţionalele din ţările emergente reprezintă competitori mult mai agresivi decât cei tradiţionali din Europa de vest. Pentru a supravieţui, multinaţionalele romaneşti vor trebui sa atingă rapid o masă critică care sa le permită să reziste acestor noi competitori. Aceasta presupune că, în afară de ocuparea unei poziţii puternice pe piaţa românească, firmele româneşti vor trebui sa aibă în vedere şi extinderea pe pieţe externe profitabile, oriunde ar fi acestea”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetică, Minieră şi Utilităţi din cadrul PricewaterhouseCoopers România.

Studiul realizat de PricewaterhouseCoopers indică faptul că numărul companiilor provenind din statele emergente care s-au extins pe plan internaţional a crescut în ultimii cinci ani, în parte datorită accelerării procesului de globalizare, dar şi a impactului revoluţiei tehnologiei comunicaţiilor şi informaţiei. Specialiştii sunt de părere că această tendinţă va continua în următorii 15 ani, pe măsură ce noile companii multinaţionale din economiile emergente vor deveni tot mai proeminente la nivel global. Unele dintre aceste multinaţionale vor deveni lideri ai domeniilor lor de activitate şi vor necesita servicii la nivel global, aşa cum ar fi, spre exemplu, serviciile de întreţinere şi suport al reţelelor IT şi telecom, se arată în raportul Emerging multinationals: The rise of new multinational companies from emerging economies.

„Multe dintre noile companii multinaţionale se orientează direct către pieţele dezvoltate, spre deosebire de practica de până acum de a-şi deschide filiale în ţările vecine. Aceste noi companii multinaţionale sunt axate tot mai mult pe sectorul serviciilor pentru afaceri sau pe cel industrial cu valoare adăugată mai mare, spre deosebire de domeniile tradiţionale ale ţărilor emergente – extracţia de resurse naturale,” a adăugat Alexandru Lupea.

PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numărul de companii multinaţionale noi care vor apărea în următorii 15 ani, luând în considerare 15 ţări emergente. Ţările analizate au fost: Argentina, Brazilia, Chile, China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, România, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina şi Vietnam.
Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Investitorii straini si Romania

Piata imobiliara din Romania este, in acest moment, dinamizata de investitorii locali, cei de reputatie internatilonala preferand sa-si incerce norocul in tari ca Polonia, Turcia sau Ungaria. In conditiile in care lucrurile par sa ajunga la un oarecare echilibru, faptul ca investitorii straini evita Romania este, in mod firesc, de rau augur. Aceasta trista realitate nu trebuie, insa, perceputa ca[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata de birouri din Romania este in continua crestere

Va informam intr-un articol publicat recent ca piata birourilor din Bucuresti va fi, conform opiniilor unor experti intr-ale imobiliarelor, cea mai performanta in urmatorii 4 ani, devansand inclusiv Londra, metropla care pana la finalul anului trecut a inregistrat cele mai mari chirii la nivel european. Acestea fiind spuse, cei de la King Sturge au livrat datele statistice ale unui studiu[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

“Capitalismul de cazinou” a eşuat la Cluj!

Spargerea balonului imobiliar şi criza globală au blocat multe dintre proiectele investitorilor în această regiune, potrivit unui studiu al Universităţii din Münster. Minusurile infrastructurii, dezvoltarea aeroportului, importanţa universităţilor în atragerea de investitori, modelul parcurilor industriale sau piaţa imobiliară sunt analizate într-un studiu-proiect al Universităţii din Münster. Autorii au transmis pentru ZIUA de CLUJ rezultatele cercetării. Analiza a fost concentrată pe[...]

Citeste mai mult
coming back soon