Yandex.Metrica

Opiniile specialistilor despre piata imobiliara din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ca tot veni vorba de puterea sau, mai exact, de non-puterea de cumparare a romanului, e momentul sa trecem in revista cele mai importante declaratii ale unor specialisti ai pietei imobiliare.

Opinia unanima este ca dinamiza tranzactionala nu va inregistra modificari esentiale cat timp venitul cetateanului standard este mult sub limita bunului simt.

Alexandros Ignatiadis, directorul general al companiei de constructii Octagon Contracting & Engineering, considera ca locuintele care urmeaza sa fie construite nu se vor vinde decat in momentul in care venitul standar al romanului va salta considerabil. Cat timp potentialul cumparator face sacrificii peste sacrificii pentru a subzista, nu se poate vorbi de un viitor pozitiv al sectorului imobiliar rezidential.

Costul de constructie nu se traduce in cerere. Veniturile populatiei sunt mai relevante decat orice cost. Oricat ar scadea pretul nu exista cerere solvabila. Eu nu cred ca acum este momentul pentru dezvoltarea de locuinte, iar singurul mod prin care statul ne poate ajuta e sa stea în banca lui. In timpul balonului imobiliar, cand apartamentele erau cu miile, statul nu s-a obosit sa creasca TVA, iar acum vine si spune 24% TVA ca sa ne ajute. Locuintele nu sunt o sticla de vin, ci sunt un bun capital. Facilitatile fiscale ar trebui acordate cumparatorilor finali si nu firmelor“, a declarat Ignatiadis.

Se pare ca Romaniei ii este foarte greu sa faca sincronizarea cu realitatile si exigentele financiare si sociale identificabile in Europa Occidentala.

Andrei Uleia, arhitect coordonator in cadrul firemei Da_Sein, ne informeaza ca in Europa de Vest pretul unui metru patrat de apartament este similar cu cel al salariului mediu, in timp ce in Romania este de cel putin doua ori mai mare.

Mai mult decat atat, dezvoltatorii imobiliari sunt sfatuiti sa fragmenteze oferta in clase de locuinte, si sa se ajunga, astfel, la un sistem de evaluare similar cu cel de pe piata birourilor, unde potentialii clienti pot alege cladiri de categorie A, B sau C. O astfel de fragmentare calitativa ar dinamiza piata si ar oferi clientului sansa de a se orienta mai bine, eficientizand astfel demersurile tranzactionale.

Incadrarea locuintelor in anumite clase acceptate de industrie ne-ar ajuta sa folosim niste termeni comuni. Nu sa vorbim de metru patrat si sa nu stim ce cuprinde acesta, daca este construit sau util, daca sunt sau nu prinse spatiile comune. Putem avea doua apartamente la fel, dar unul poate necesita reparatii in doi ani, iar celalalt in zece ani“, a mai spus Ignatiadis.

Conform declaratiilor lui Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact Developer & Contractor, Produsul Intern Brut al Romaniei ar putea fi augmentat considerabil prin marirea portofoliului de locuinte destinate inchirierii.

In Germania, 60% din locuinte sunt inchiriate si participa anual la formarea PIB. O locuinta vanduta participa o singura data la PIB, dupa care ea se lasa mostenire si nu mai genereaza venit.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Salt de 9% pe piata imobiliara

Suntem informati ca piata imobiliara o duce mai bine decat credeam. Cei de la ANCPI ne informeaza ca in ultimele luni s-au inregistrat cu 17.000 mai multe contracte de vanzare-cumparare decat in ultima perioada a anului 2010, ceea ce inseamna ca dinamica tranzactionala a saltat cu nu mai putin de 9%, fapt deosebit de imbucurator in conditiile in care vocile[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Conversia in lei a creditelor, fara taxe suplimentare, ar putea fi posibila in cel mai scurt timp!

Proiectul de lege a fost semnat deja de 130 de parlamentari, in mare lor majoritate ai puterii, semn ca modificarea legislatiei actuale e doar o chestiune de timp. Nici acordurile cu institutiile financiare internationale sau cu cele ale Uniunii Europene, nu vor avea de suferit, mai ales ca mai exista cel putin un caz similar, cel din Ungaria. Conform proiectului[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata creditelor ipotecare tinuta in viata de "Prima Casa 4"

Suntem informati ca dinamica tranzactionala din Romania este cel mult modesta. In ciuda faptului ca recesiunea a operat niscaiva corectii ale preturilor locuintelor, cetatenii romani prefera sa astepte zile mai echilibrate. In treacat fie spus, piata creditelor ipotecare este tinuta in viata aproape exclusiv de programul Prima Casa.  Desi debutul celei de-a patra editii a acestui proiect guvernamental a fost[...]

Citeste mai mult
coming back soon