Yandex.Metrica

Obligatiile chiriasilor conform noului Cod Civil!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

La sfarsitul anului 2011, a intrat in vigoare Noul Cod Civil al Romaniei, care prevede printre altele si unele reglementari in ceea ce priveste inchirierea locuintelor, respectiv drepturi si obligatii ale chiriasilor.

Chiria se plateste in avans!

In functie de durata contractului de inchiriere, chiria se plateste in avans dupa cum urmeaza:
-in cazul ca chiriei pe o singura luna, plata se efectueaza in intregime la demarararea contractului;
-in cazul chiriei pe un an, chiria se plateste in avans la inceputul fiecarei luni, in prima zi lucratoare;
-in cazul contractelor de peste un an, chiria se plateste trimestrial, in avans in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru.
Durata maxima de inchiriere a unei locuinte, potrivit noului Cod Civil este de 49 de ani. De asemenea, la finele contractului de inchiriere, fostul chirias are drept de preferinta la incheierea unui nou contract.

Cheltuieli in sarcina chiriasului!

Conform Codului Civil, chiriasul este obligat sa achite cheltuielile de intretinere si reparatie ale locuintei inchiriate, precum si cheltuielile cu partile si instalatiile comune. Incetarea contractului de inchiriere inainte de scadenta, se poate face cu un preaviz de 60 de zile.

Merita precizat faptul ca noul Cod Civil, adoptat in 1 octombrie 2011, il inlocuieste pe cel vechi care dateaza din 1864, din vremea domnitorului Alexandru Ioan si a fost creat pe tiparul codului francez din 1804. Iata ca, dupa 147 de ani, Romania a adoptat un nou cod, care, dupa declaratiile Ministrului Justitiei, “este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de cooperare decat de disputa si confruntare“.

Sursa: enational.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 0 Comentarii

Drepturile chiriasilor- Imobiliare la minut 65

Urmeaza: "Imobiliare la minut"- rubrica oferita in parteneriat cu Napoca FM. Stim cu totii faptul ca, in cuprinsul contractului de inchiriere, sunt prezentate atat obligatiile cat si drepturile partilor. In emisiunea de azi ne vom opri asupra drepturilor chiriasilor. Stii care sunt acestea? In primul rand, chiriasii trebuie sa beneficieze de bunul inchiriat pe intreaga durata a contractului, accesul in[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Chiriasii au drepturi, nu doar obligatii!

Incepe oficial "sezonul chiriilor" si, in ultima perioada, am incercat sa-ti oferim sfaturi utile pentru a evita probleme de orice gen, atunci cand inchiriezi o locuinta. Unii dintre voi sunt la prima experienta imobiliara si trateaza superficial inchirierea unei locuinte. Trebuie sa stiti ca inchirierea este o afacere serioasa, certificata de un contract de inchiriere, un document oficial care stipuleaza[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Schimbarile din noul Cod Civil in privinta tranzactiilor cu locuinte!

De o luna de zile functioneaza un nou Cod Civil si acesta a adus modificari importante in privinta tranzactiilor de vanzare. Principala modificare este schimbarea denumirilor din antecontracte si contracte de vanzare-cumparare in antecontracte si contracte de vanzare. De asemenea procedura este mult mai permisiva, renuntandu-se la formularele de contract standardizate in favoarea unora mult mai deschise negocierilor. Practic, se[...]

Citeste mai mult
coming back soon