Yandex.Metrica

Nu se mai incheie contracte fara eliberarea certificatului energetic

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Eficienta energetica reprezinta, incepand cu acest an, un aspect esential al oricarei tranzactii imobiliare rezidentiale.

Chiar daca proprietarii sunt inca reticenti si prefera sa evite costurile suplimentare legate de aceste exigente, validarea energetica poate augmenta, printre altele, valoarea locuintelor.

In ciuda faptului ca procesul de eficientizare energetica implica niste costuri deloc neglijabile, beneficiile pe termen lung sunt suficient de pertinente pentru justifica din plin investitia initiala.

Suntem informati, via b365.ro, ca respectivele certificate energetice se acorda in functie de anul in care a fost ridicat imobilul, de materialul de constructie si de sursa de alimentare cu energie termica (centrala proprie sau de cartier).

Se pare ca notarii pot autentifica toate contractele de vanzare-cumparare sau de inchiriere abia dupa ce documentatia legata de certificatul energetic este validata si aprobata. Mai mult decat atat, proprietarul trebuie sa puna certificatul la dispozitia cumparatorului, iar acesta din urma trebuie sa declare pe proprie raspundere ca a primit actul si ca totul este in regula.

Se recomanda chiar, ca o copie a certificatului sa se pastreze la dosarul actului. Aceasta este recomandarea nr. 1 facuta notarilor publici romani de catre Uniunea lor Nationala“, a declarat purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor Publici din Romania, Alin Briceag.  “Abia in situatile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere fara a fi in posesia certificatulului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii.

Interesul legal pentru eficientizarea termica a locuintelor fiind abia la inceput, exista, conform informatiilor livrate via b365.ro, un deficit de auditori care se ocupa de validarea certificatelor. Mai mult decat atat, se inregistreaza si o anumita aglomerare a acestora in resedintele de judet.

Existenta certificatului energetic si o nota buna sau proasta poate fi exploatata atat de cumparatori cat si de vanzatori. De vanzatori in cazul in care imobilul are o clasa energetica buna si atunci pot sa ceara un pret mai mare pe locuinta respectiva iar de cumparatori in cazul in care exista o nota mica pot sa ceara un pret mai mic. Acest certificat energetic poate sa reprezinte element de negociere. Un certificat eneregetic clasa A poate urca pretul unui apartament cu cateva mii de euro“,  a spus Radu Zilisteanu, expert in imobiliare.

Problema nu este doar a lipsei de auditori, ci si a refuzului notarilor publici de a se ocupa de aceasta problema. Se pare ca acestia considera certificatul energetic o pierdere crasa de vreme.

Gaselnita notarilor are explicatie in faptul ca preturile practicate de auditorii energetici pentru eliberarea certificatelor sunt destul de ridicate. Notarii au de incheiat foarte putine tranzactii in momentul de fata, fiind criza, si ei au interesul ca tranzactia sa se petreaca mai repede. Si atunci ocolesc acest lucru. Dupa stiinta mea exista unele situatii in care aceste certificate costa mai mult decat o evaluare de piata a unui imobil“, a adaugat Radu Zilisteanu.

Sursa: b365.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Imobiliare la minut
Acum 7 ani 0 Comentarii

Imobiliare la minut - 03 - Certificatul energetic

Tema emisiunii de astazi: Ce este certificatul energetic si de ce trebuie sa am un astfel de document? Daca vrei sa-ti vinzi locuinta, legea prevede obligativitatea vanzatorului de a prezenta cumparatorului, alaturi de celelalte documente, certificatul de performanta energetica. Acelasi lucru se intampla si in cazul inchirierilor de locuinte sau a intabularii unor imobile noi. Certificatul energetic este un document[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Certificatul de performanta energetica va deveni obligatoriu din 20 iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte fiind imposibila in lipsa acestui document. Ne propunem sa patrundem dincolo de rigiditatea termenilor legali si sa informam consumatorii cu privire la ce reprezinta acest certificat si ce efecte ar trebui sa produca o campanie nationala de certificare energetica a locuintelor asupra preturilor de[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Cum va influenta certificatul energetic tranzactiile imobiliare?

Certificatul energetic pentru cladiri a devenit obligatoriu incepand cu 20 iulie 2013. Practic, incepand cu aceasta data, nicio tranzactie imobiliara, vanzare sau inchiriere, nu va putea fi incheiata in lipsa documentului. Aceasta masura a impartit piata imobiliara in doua tabere, una anuntand o noua "apocalipsa imobiliara", cealalta avand o atitudine mai rezervata, considerand ca nu va fi vorba de niciun[...]

Citeste mai mult
coming back soon