Yandex.Metrica

Nu oricine poate sa faca bani investind in piata imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Romania proaspat vindecata, cel putin la nivel de discurs politic, de morbul comunismului a investit, in anii ’90, in piata imobiliara cu o insistenta indescriptibila.

S-a crezut ca acest sector poate aduce profituri fabuloase celor dispusi sa riste, sau, cu alte cuvinte, celor suficient de temerari pentru a aloca sume deloc neglijabile intr-o piata populata de „jucatori” , in general, lipsiti de experienta.

Desi nu putini sunt cei care s-au imbogatit de pe urma tranzactiilor imobiliare, adevarul este, in opinia analistilor de peste oceane, ca acest sector aduce bani doar investitorilor capabili sa „citeasca” ritmul pietei.

Studiile economistilor americani au demonstrat ca preturile imobiliarelor ajustate la inflatie au stagnat in perioada 1890 -1990. Evident, au fost cresteri si scaderi ciclice, dar la sfarsitul perioadei de timp, nimeni nu a iesit in castig, nici in pierdere, fapt care duce la teoria ca investitiile in imobiliare sunt pentru cei care care pot sa vada clar care este momentul potrivit sa cumperi si, respectiv, sa vinzi.

Investitiile imobiliare sunt complicate si riscante acum. Totdeauna o investitie este despre cat de repede recuperezi banii si cat de mult castigi. Iar acum este foarte greu de spus cum vor evolua lucrurile si deci nu poti face un plan de afaceri. Trebuie sa fie alternative mai bune decat investitiile in imobiliare., spune Adrian Crivii, director general al companiei de consultanta Darian.

Avand in vedere ca preturile s-au prabusit, nu este de mirare ca tentatia de a investi, in esenta, in sectorul rezidential este mare si foarte mare.

Desi cei multi sustin ca preturile n-au cum sa mai scada, profiturile fiind absolut garantate, exista unii analisti care sustin ca piata imobiliara este departe de a fi ajuns in cea mai neagra si mai dezolanta situatie posibila. Cu alte cuvinte, pragul de jos inca nu s-a atins, ceea ce inseamna ca se mai pot inregistra scaderi considerabile.

Apartamentele sunt inca destul de scumpe. Deci ar trebui sa urmeze o runda de scumpiri si abia apoi o crestere. In plus, nu vor fi niste cresteri spectaculoase, eu nu vad mai devreme de zece ani o crestere, si atunci de ce sa stai atatia ani sa se intoarca piata si sa iti blochezi banii?, continua Crivii.

Este clar ca cei care vor sa investeasca acum in piata imobiliara spera ca preturile vor reveni la nivelul inregistrat in perioada pre-recesiunie. Desi o astfel de predictie nu este nici pe departe absurda, situatia actuala neputand continua astfel la infinit, este foarte posibil ca o echilibrare a pietei sa dureze foarte multi ani, ca nu mai punem la socoteala eventualele evenimente imprevizibile care ar putea incetini procesul de vindecare.

Trebuie sa iti pui intrebarea ce se intampla cu economia Romaniei. Si nu este niciun semn de incurajare. Apartamentele trebuie sa ajunga la 30.000 euro, nu la 60.000 euro, unde le tine Prima Casa. Daca se aseaza piata, atunci se va cumpara si se va vinde foarte usor, orice., este de parere Cristian N. Antonescu, managing partener Immoinvest.

In rest, segmentul terenurilor este inghetat si fara perspective incurajatoare. Proprietarii de terenuri tin inca preturile sus, mai ales in zonele in care oferta este limitata. Singurele preturi accesibile sunt la periferiile marilor orase, dar chiar si acolo sunt nejustificat de mari, sau cel putin aceasta este parerea analistilor.

Sigur ca daca gasesti un teren la 10 euro/mp pe care se pot construi case si exista curent electric tras, atunci poti sa zici ca valoarea lui poate ajunge peste cativa ani la 20-30 euro/mp. Asta ar fi o oportunitate. Alta motivatie pentru ca cineva sa iasa din oras sa cumpere, care ar fi? Ca se duce pentru aer si da de trei ori mai scump, numai cu transportul? Nu avem sosele express, nu avem nimic., mai spune Cristian N. Antonescu.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
coming back soon