Yandex.Metrica

Noul regulament de creditare va intra in vigoare in decembrie

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat recent ca noul regulament privind creditarea va intra in functiune abia in luna decembrie, etapele impuse de procedura trebuind parcurse cu cea mai mare minutie.

Amintim faptul ca decizia BNR de a restrictiona imprumuturile in valuta a generat reactii cel putin colorate in randul institutiilor financiare. Noile norme vor afecta in moduri incalculabile piata creditelor, singurul segment neatins de aceste modificari fiind cel „condus” de programul guvernamental Prima Casa.

Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Trebuie aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, trebuie publicat in Monitorul Oficial. De acolo, de obicei sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare, dupa care bancile trebuie sa mearga la Banca Nationala pentru autorizarea noilor norme“, sustine Radu Ghetea.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede.

Presedintele Asociatei Romane a Bancilor a sugerat ca una dintre obiectiile reprezentantilor institutiilor financiare active pe piata locala ar fi perioada pentru care poate fi acordat un credit de consum.

Este nevoie de o abordare prudentiala a acestui aspect. Personal fac acest lucru de sapte ani si spun ca nu trebuie sa lasam romanii sa se imprumute in alte valute decat in cea in care castiga. Este clar ca acest regulament nu va afecta creditul Prima Casa. In ceea ce priveste creditul de consum, opiniile bancilor sunt diverse, plecand de la propunerea de majorare a termenului de cinci ani catre sapte sau 10 ani, a adaugat Ghetea.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Asociatia Romana a Bancilor contesta noile norme de creditare in valuta

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca oficialii BNR se vor intalni cu reprezentantii institutiilor financiare in data de 4 octombrie pentru a discuta despre noile norme de creditare in valuta. Aceasta intalnire vine pe fondul unei profunde nemultumiri a reprezentantilor bancari, majoritatea neacceptand regulamentul de restrictionare a imprumuturilor inaintat de BNR. „Pe patru octombrie ne vom[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
coming back soon