Yandex.Metrica

Noul regulament BNR si viitorul programului “Prima Casa”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul de creditare Prima Casa este in pericol de-a fi eliminat definitiv de pe piata imobiliara din Romania.

Daca noile norme concepute de BNR se vor aplica si imprumuturilor ipotecare semi-garantate guvernamental, Prima Casa va „deceda” la sfarsitul lui 2012. In cazul in care reglementarile vor ocoli programul, finalul apoteotic va avea loc la inceputul lui 2013, sau cel putin aceasta este opinia lui Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare.

Daca va aparea acel regulament al BNR care sa prevada pentru creditele imobiliare la banci, in afara de Prima Casa, pentru creditele in euro avansuri mult mai mari, ca or fi 20-30%, atunci intrevad un ritm de crestere mai sustinut in accesarea Primei Case, pentru ca un segment din populatia care dispune astazi de niste avansuri va prefera, decat sa dea 30% avans, sa dea 3% si sa plateasca eventual un pret mai mare pe rate sau pe alte lucruri“, a spus Saramet.

El a precizat ca, in functie de prevederile din noul regulament de creditare, programul Prima Casa 4 ar putea continua pana in 2013 sau s-ar putea incheia la finalul anului 2012.

Momentan sunt doar discutii. A mai aparut o discutie in care FMI a spus ca e numai pentru creditul de consum. Pana nu stim care va fi finalul actului normativ nu are rost sa facem estimari, altfel ar merge pana la finalul anului 2012, poate ca o luna-doua din 2013, dar daca va aparea acest fenomen este posibil sa se mai scurteze cu doua luni din 2012“, sustine Şaramet.

Presedintele FNG a spus ca, in prezent, institutia primeste100-120 de dosare pe zi, ritm care s-a stabilizat dupa Prima Casa 4 si-a facut intrarea pe scena.

Pana acum, prin programul Prima Casa 4 s-au acordat credite in valoare de circa 350-370 milioane euro.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, solicitantii fiind obligati sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4", activ si in 2012

Aurel Saramet, presendintele Fondului National de Garantare, a declarat la finalul lunii octombrie ca Prima Casa  4 va continua, in cazul in care va fi ocolit de noile reglementari concepute de BNR, si in 2013, programul de creditare urmand a fi anulat la sfarsitul lui 2012 doar daca institutia financiara de control ar aplica noile exigente si procedurilor de acordare[...]

Citeste mai mult
coming back soon