Yandex.Metrica

Noua Casa va aduce o prabusire pe piata imobiliara? Vezi ce spun cifrele!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In 2013 vom avea doua programe de stimulare a achizitiilor de locuinte care vor functiona concomitent, pana cand garantiile pentru Prima Casa se vor epuiza iar programul va disparea de la sine, ramanand doar Noua Casa. Aceasta este varianta optimista, pentru ca o parte din specialisti se asteapta chiar la o inlocuire brusca a programului Prima Casa cu Noua Casa, ceea ce, sunt de parere ei, va duce la o prabusire a tranzactiilor imobiliare.

Ceea ce stim sigur pana in momentul de fata este faptul ca vom avea Prima Casa 5 cu garantiile neepuizate de anul trecut, plus o suplimentare de 200 de milioane de euro. In total vorbim de garantii de 390 de milioane de euro. Pe baza acestora, bancile vor putea acorda credite ipotecare de aproximativ 800 de milioane de euro.

“Programul continua in conditiile de anul trecut, avand un plafon cu care pot fi acordate credite de circa 800 de milioane de euro. Deocamdata nu s-a schimbat nimic. Au fost doar discutii si intentii de a stimula constructia de locuinte noi, dar nu am primit nimic oficial pentru a implementa vreo schimbare”, a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul FNGCIMM.

Cifrele Prima Casa arata astfel:
-4 ani de program
-82.000 de garantii
-credite in valoare totala de 3,2 miliarde de euro
-valoarea medie a creditului: 39.200 euro
-credite Prima Casa in lei- mai putin de 2%
-doar 28% din credite au fost acordate pentru achizitionarea de locuinte noi(din 2008 incoace)

Acest ultim procent ii sperie pe specialisti, pentru ca, datele arata ca, daca Prima Casa va fi inlocuit cu Noua Casa, numarul tranzactiilor va scadea cu peste 70%!

Probabil si specialistii din Guvern vor avea in vedere aceste avertizari in elaborarea noului program si, consideram noi, vor trebui sa reanalizeze ceea ce inseamna “nou”. Din punctul nostru de vedere, o locuinta din 2006-2007, anii de glorie ai constructiilor de dupa 1989, poate si trebuie sa faca parte din randul constructiilor noi.

Sursa: www.capital.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare - Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos articolul pe larg: Proiectul "Prima Casa" va fi transformat in "Noua Casa", destinat doar pentru achizitia de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II. Problema care apare[...]

Citeste mai mult
coming back soon