fbpx Yandex.Metrica

Noile norme BNR nu se aplica programului guvernamental “Prima Casa”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ni se aduce la cunostinta ca programul guvernamental Prima Casa nu va fi afectat de noul regulament BNR. In ceea ce priveste restul proceselor de creditare, bancile vor solicita un avans de cel putin 25% in cazul imprumuturilor imobiliare in euro si de 40% in cazul celor operate in alte valute. Aceste masuri restrictive vor fi aplicate doar daca veniturile solicitantului nu sunt obtinute in moneda respectiva.

Iata si regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice al BNR, publicat în Monitorul Oficial:

1. Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei.

2. In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

3. Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine.

4. Prevederile (1) si (3) nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.

La acordarea creditelor de consum denominate in valuta ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie sa dispuna de garantii reale si/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului. Creditele de consum pot fi acordate pe o durata de maximum cinci ani, se mai spune in regulamentul BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca restrictionarea totala a creditarilor in valuta ar insemna, printre altele, disparitia finantarii sursei de venit pentru locuinte, in conditiile in care nicio banca nu-si poate asuma riscul de a acorda sume deloc neglijabile pe 30-40 de ani din depozite pe 6 luni.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4", activ si in 2012

Aurel Saramet, presendintele Fondului National de Garantare, a declarat la finalul lunii octombrie ca Prima Casa  4 va continua, in cazul in care va fi ocolit de noile reglementari concepute de BNR, si in 2013, programul de creditare urmand a fi anulat la sfarsitul lui 2012 doar daca institutia financiara de control ar aplica noile exigente si procedurilor de acordare[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Noul regulament de creditare va intra in vigoare in decembrie

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat recent ca noul regulament privind creditarea va intra in functiune abia in luna decembrie, etapele impuse de procedura trebuind parcurse cu cea mai mare minutie. Amintim faptul ca decizia BNR de a restrictiona imprumuturile in valuta a generat reactii cel putin colorate in randul institutiilor financiare. Noile norme vor afecta in[...]

Citeste mai mult