Ni se aduce la cunostinta ca Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate a trecut, in sfarsit, din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Astfel, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noii OUG, trebuie sa se incheie un protocol de predare-primire a Agentiei intre MAI si MDRT. Acest protocol va cuprinde prevederile bugetare, executia bugetara pana la data preluarii si structurile de personal preluate.
Personalul si patrimoniul Agentiei se preiau integral, iar MDRT se substituie in toate drepturile si obligatiile MAI privind activitatea ANCPI.
Astfel, personalul Agentiei Nationale de Cadastru va beneficia de aceleasi salarii si drepturi, iar imobilele aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea MAI trec in cea a MDRT.
Pana cand Ministerul Finantelor Publice va introduce modificari in structura bugetului de stat, finantarea ANCPI va fi facuta in continuare de MAI.
Propunerea MDRT de a prelua in administrare ANCPI s-a bazat pe faptul ca “activitatile MDRT si cele ale ANCPI sunt interdependente in ceea ce priveste realizarea obiectivelor comune privind politicile sectoriale pentru planificarea dezvoltarilor regionale si inregistrarea sistematica in cadastru si cartea funciara”.
Trebuie remarcat faptul ca Elena Udrea s-a plans de lipsa acuta de fonduri, acest proiect de infiintare a cadastrului imobiliar national necesitand sume cel putin deocamdata inexistente.
Subliniind faptul ca exista o solicitare a Comisiei Europene de a realiza cadastrul imobiliar cu pricina, Elena Udrea a aratat ca Romania se afla printre putinele tari care se afla intr-o astfel de situatie.
“Daca am suprapune proprietatile, asa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le detin cetatenii Romaniei astazi, suprafata este mai mare decat suprafata Romaniei. Asta inseamna ca foarte multe proprietati sau titluri de proprietate se suprapun unele peste altele, se refera la aceleasi suprafete de teren, iar lucrul acesta trebuie reglementat in viitor“, a explicat ministrul, adaugand ca trebuie gasita o solutie de a aduce titlurile de proprietate intre granitele tarii.
Ca situatiunea este destructurata si ineficienta, e mai mult decat clar, Udrea punctand lipsa de coeziune imobiliara din Romania. Cat timp dinamica acestei piete se desfasoara sub auspiciile „anonimatului”, nu ne putem astepta la o dezvoltare sanatoasa a acestui sector fluctuant si imprevizibil.
Sursa: Capital
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas