Yandex.Metrica

Negocierile s-au incheiat. Agentia Nationala de Cadastru trece, in sfarsit, in subordinea Ministerului Dezvoltarii si Turismului

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ni se aduce la cunostinta ca Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate a trecut, in sfarsit, din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Astfel, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noii OUG, trebuie sa se incheie un protocol de predare-primire a Agentiei intre MAI si MDRT. Acest protocol va cuprinde prevederile bugetare, executia bugetara pana la data preluarii si structurile de personal preluate.

Personalul si patrimoniul Agentiei se preiau integral, iar MDRT se substituie in toate drepturile si obligatiile MAI privind activitatea ANCPI.

Astfel, personalul Agentiei Nationale de Cadastru va beneficia de aceleasi salarii si drepturi, iar imobilele aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea MAI trec in cea a MDRT.

Pana cand Ministerul Finantelor Publice va introduce modificari in structura bugetului de stat, finantarea ANCPI va fi facuta in continuare de MAI.

Propunerea MDRT de a prelua in administrare ANCPI s-a bazat pe faptul ca “activitatile MDRT si cele ale ANCPI sunt interdependente in ceea ce priveste realizarea obiectivelor comune privind politicile sectoriale pentru planificarea dezvoltarilor regionale si inregistrarea sistematica in cadastru si cartea funciara”.

Trebuie remarcat faptul ca Elena Udrea s-a plans de lipsa acuta de fonduri, acest proiect de infiintare a cadastrului imobiliar national necesitand sume cel putin deocamdata inexistente.

Subliniind faptul ca exista o solicitare a Comisiei Europene de a realiza cadastrul imobiliar cu pricina, Elena Udrea a aratat ca Romania se afla printre putinele tari care se afla intr-o astfel de situatie.

Daca am suprapune proprietatile, asa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le detin cetatenii Romaniei astazi, suprafata este mai mare decat suprafata Romaniei. Asta inseamna ca foarte multe proprietati sau titluri de proprietate se suprapun unele peste altele, se refera la aceleasi suprafete de teren, iar lucrul acesta trebuie reglementat in viitor“, a explicat ministrul, adaugand ca trebuie gasita o solutie de a aduce titlurile de proprietate intre granitele tarii.

Ca situatiunea este destructurata si ineficienta, e mai mult decat clar, Udrea punctand lipsa de coeziune imobiliara din Romania. Cat timp dinamica acestei piete se desfasoara sub auspiciile „anonimatului”, nu ne putem astepta la o dezvoltare sanatoasa a acestui sector fluctuant si imprevizibil.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Schimbari in 2012 in sistemul de cadastru!

Dupa ce, nu cu mult timp in urma eram anuntati ca Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Doamna Elena Udrea, intentioneaza sa treaca Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara iata ca lucrurile se misca mai rapid decat ne-am fi asteptat. Astfel, doamna ministru ne anunta ca in 2012 se va introduce un sistem informatic integrat de cadastru si carte funciara[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

"Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara" trece in subordinea "Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului"

Am fost informati recent ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului urmeaza, potrivit unui proiect de act normativ, sa preia Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, motivul acestei decizii fiind legat exclusiv de inadvertentele identificate in ceea ce priveste titlurile de proprietate. Astfel, Elena Udrea a declarat ca se va purcede la revizuirea dosarelor si la punerea la punct a[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Amenzi pentru proprietarii de terenuri neigienizate

Ni se aduce la cunostinta ca romanii vor fi amendati pentru  terenurile neigienizate. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, considera ca introducerea acestor masuri punitive va augmenta capacitatea de arendare in mod considerabil. „Tinta acestui proiect de act normativ nu este doar de a-i determina pe oameni sa isi cultive terenurile. Este vorba de a-i obliga sa faca curatenie[...]

Citeste mai mult
coming back soon