Yandex.Metrica

Modificarile de creditare impuse de BNR nu se aplica programului “Prima Casa”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Una dintre ipotezele de lucru ale agentiilor de consultanta si intermediere imobiliara este ca piata rezidentiala devine mai dinamica si mai lucrativa in toamna fiecarui an, finalul sezonului estival fiind sinonim cu revirimentul interesului pentru vanzarile sau achizitiile de case si apartamente.

Astfel, numarul creditelor acordate prin intermediul programului guvernamental Prima Casa a crescut, in numai trei saptamani, de la 4.220 imprumuturi la 5.220, cauza acestui salt numeric fiind, in mod evindent, reintrarea cetatenilor romani in circuitul cotidian.

In ciuda acestui dinamism incontestabil, specialistii pietei imobiliare sunt de parere ca Prima Casa nu va mai ajunge la performantele atinse in prima editie.

Din punctul meu de vedere, programul Prima Casa a fost interesant si pe perioada verii. E normal sa fie putin mai redus numarul cererilor, pentru ca a fost perioada de vacanta. Eu nu pot sa va spun de cererile care au ajuns azi sau ieri, vacantele s-au terminat acum o saptamana, la modul general. Deci nu as putea spune ca interesul a fost mai scazut pe perioada verii, ci ca in acest sezon oamenii arata un interes mai scazut pentru achizitia unei locuinte, au alte prioritati., a declarat Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice in cadrul BRD.

Una dintre cauzele interesului crescut pentru Prima Casa este, in mod incontestabil, si decizia BNR de a modifica normele de creditare, decizie care nu afecteaza programul guvernamental. Cu alte cuvinte, noile exigente impuse de BNR obliga cetatenii romani sa recurga la imprumuturile acordate prin intermediul programului Prima Casa.

Clientii de Prima Casa nu s-au grabit niciodata. Mereu au fost asteptari referitoare la scaderile de preturi si lumea a cautat intotdeauna cele mai bune oferte. Ce ar putea crea acum anumite emotii in piata sunt aceste masuri recente anuntate de BNR cu privire la restrictionarea creditelor in valuta. Dar Prima Casa ramane in continuare cu avans de 5%. Nu este insa foarte clar in ordonanta daca celelalte criterii, riscul valutar, vor conta la Prima Casa., a adaugat Jantea.

Tocmai acest argument ii face pe oficialii BCR sa creada ca vor epuiza plafonul mai repede decat estimasera initial.

Categoric a existat o crestere a ritmului de depunere a cererilor la sucursale si, in aceste conditii, probabil ca undeva in urmatoarele 12 luni o sa epuizam tot plafonul. Din perspectiva creditării ipotecare, impactul solicitarii unui avans de 30% in cazul creditelor acordate in euro credem ca va conduce la accelerarea utilizarii plafonului alocat pentru creditele Prima Casa si din aceasta perspectiva, cel putin in 2012, cei care doresc sa-si achizitioneze o locuinta si intrunesc conditiile programului nu vor fi afectati., a declarat Corneliu Cojocaru, director de comunicare BCR.

La fel cum a scazut numarul creditelor acordate, a scazut si suma medie acordata prin intermediul unui credit Prima Casa 4. Astfel, in primele doua luni si jumatate de la lansarea acestei etape, valoarea medie a fost de circa 38.340 euro, la un total al creditelor de 160 milioane euro.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Salt de 9% pe piata imobiliara

Suntem informati ca piata imobiliara o duce mai bine decat credeam. Cei de la ANCPI ne informeaza ca in ultimele luni s-au inregistrat cu 17.000 mai multe contracte de vanzare-cumparare decat in ultima perioada a anului 2010, ceea ce inseamna ca dinamica tranzactionala a saltat cu nu mai putin de 9%, fapt deosebit de imbucurator in conditiile in care vocile[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romanii cauta apartamente mici

Sectorul rezidential nu duce lipsa de companii si dezvoltatori care investesc peste masura in locuinte care nu se vand. Desi efectele recesiunii se simt si vor continua sa se simta multa vreme de-acum inainte, aceasta isterie a constructorilor este cel putin inexplicabila. Cetateanul roman nu dispune de capitalul necesar pentru a intra pe piata imobiliara decat in masura in care[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata creditelor ipotecare tinuta in viata de "Prima Casa 4"

Suntem informati ca dinamica tranzactionala din Romania este cel mult modesta. In ciuda faptului ca recesiunea a operat niscaiva corectii ale preturilor locuintelor, cetatenii romani prefera sa astepte zile mai echilibrate. In treacat fie spus, piata creditelor ipotecare este tinuta in viata aproape exclusiv de programul Prima Casa.  Desi debutul celei de-a patra editii a acestui proiect guvernamental a fost[...]

Citeste mai mult
coming back soon