Yandex.Metrica

Ministrul Valeriu Tabara spune stop “disparitiei” terenurilor agricole!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Problemele cu care se confrunta agricultura romaneasca in ultimii ani, in viziunea domnului Ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, sunt legate in special de diminuarea suprafetei de terenuri agricole pe de o parte, iar pe de alta parte de cumpararile masive de terenuri de catre straini.

Astfel, zilele trecute, domnul Tabara, pe baza datelor de la Recensamantul General Agricol, declara ca: “intre 2002 si 2008 au disparut circa 1.000 de hectare de teren arabil din fiecare judet. Nu mai avem 9,5 milioane de hectare, ci 8,4 milioane de hectare”(sursa www.imopedia.ro).

Cu alte cuvinte, suprafata de teren arabil a Romaniei s-a diminuat cu aproximativ 10%, iar cauzele, potrivit ministrului, sunt legate de faptul ca s-a construit mult in aceasta perioada, uneori pe cele mai bune terenuri agricole, fara a se tine seama de potentialul acestora. Ne permitem sa adaugam, la cele precizate de domnul Tabara si adevaratele proiecte ce au dus la aceasta situatie, respectiv cele de infrastructura(centuri ocolitoare, autostrazi, etc), unele finalizate, altele in faza de constructie si plusam cu declararea acestei stari ca fiind absolut normala pentru un stat ce se doreste european.

Pe de alta parte, domnul Tabara, solicita Uniunii ca Romania sa nu fie obligata sa vanda terenuri agricole strainilor pana in 2020 pentru ca si in acest caz, procentul de 10%- terenuri detinute de nerezidenti, este considerat ingrijorator.

Consideram ca problemele se pot rezolva din interior, iar pozitia domnului ministru ar trebui sa fie in sprijinul producatorilor interni, prin programe pentru agricultura, prin solutii reale pentru micii fermieri, care sa-i faca pe acestia sa nu-si mai instraineze pamanturile la preturi de nimic. Altfel, stoparea investitiilor straine, in conditiile in care mii de hectare nu sunt lucrate, reprezinta o contradictie in demersul domnului Tabara si suntem convinsi ca se pot gasi solutii interne pentru probleme interne.

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Teodor Baconschi este indignat de interesul strainilor pentru terenurile agricole din Romania

Ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, este de parere ca interesul crescand al investitorilor straini pentru terenurile agricole este esentialmente de rau augur. Conform declaratiilor acestuia, tranzactiile, de altfel valide din punct de vedere legislativ, reprezinta o „confiscare” a proprietatii. In ciuda faptului ca piata imobiliara are numai de castigat de pe urma acestor investitori de peste granite, Baconschi[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Tiriac investeste in terenuri agricole!

Omul de afaceri Ion Tiriac, dupa o perioada de liniste si de analiza a situatiei post-criza, a hotarat ca ar fi o miscare inteligenta sa activeze si in alte domenii, cum ar fi agricultura, IT-ul si energia regenerabila. Astfel, el si-a anuntat intentia de a achizitiona terenuri agricole si, in acelasi timp, de a dezvolta un proiect in agricultura in[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Modificari in legea terenurilor agricole

Initiativa ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, domnul Valeriu Tabara, privind curatenia terenurilor se pare ca se va bucura de un nou episod. Astfel pentru ca numarul de parcele de teren nelucrate sau neingrijite a crescut alarmant de mult, se ia in calcul posibilitatea de a absolvi de la plata impozitelor proprietarii care-si arendeaza terenurile. Practic se doreste o modificare[...]

Citeste mai mult
coming back soon