Yandex.Metrica

Metode alternative de incalzire a locuintei

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sursele de energie alternativa intra pe piata din Romania incet si foarte incet. Chiar daca sistemele eco se vand ca painea calda in tarile occidentale, prejudecatile sunt atat de adanc inradacinate in mentalul colectiv roman incat specialistii de toate facturile considera ca acest trend „verde” va fi asimilat printr-un proces greoi, sinuos si de lunga durata.

Avand in vedere ca pretul gazelor a fost pana nu demult irelevant, nu este de mirare ca solutiile energetice ecologice au fost ignorate cu desavarsire. Acum ca s-a trecut la majorari considerabile, proprietarii din Romania incep, timid si cu mare scepticism, sa se informeze si sa faca planuri de implementare a acestor sisteme „verzi”.

Problema esentiala este ca romanul nu crede in amortizarea pe termen lung a unei investitii, vrea profit imediat si se sperie de tot ceea ce pare nejustificat de scump. Solutiile energetice alternative sunt, intr-adevar, costisitoare, insa, conform specialistilor, costurile pe care le implica initial sunt derizorii in raport cu sumele economisite pe termen lung.

O solutie eco foarte la moda in tarile occidentale face uz eficient de plasme termice. Corpurile din incapere, odata incalzite prin intermediul undelor infrarosii, devin ele insele surse consistente de caldura. Plasmele termice folosesc argintul care, aplicat pe suprafata interioara a sticlei, ionizeaza aerul din incapere. S-a dovedit ca acest sistem eficient aduce, in timp, beneficii si pentru sanatate, prelungand durata de viata, eliminand grasimile si stimuland puterea de auto-vindecare a organismului.

In ceea ce priveste, insa, costurile initiale, lucrurile nu mai par atat de minunate.

La un apartament cu trei camere, costul se ridică la circa 1.500 euro. La case este mai greu de facut calculul, depinde atat de suprafata, cat si de impartirea casei, pentru ca in fiecare incapere se pune cel putin un aparat. Pentru camerele de pana in 25-30 mp se pune un singur aparat, pentru incaperi mai mari se pun doua-trei aparate. Costurile cu incalzirea, de exemplu pentru o camera de pana in 25 mp, sunt undeva in 50-70 lei lunar.“, a declarat Nataly Negrea, director de vanzari Sun Power. „Este recomandat sa ai in fiecare camera o plasma, pentru a nu se pierde caldura. Oricum, pentru a optimiza costurile, noi facem un calcul de necesar termic care tine cont de dimensiunile incaperii – lungime, latime, inaltime, de numarul de pereti exteriori, de suprafata vitrata a incaperii, de gradul de izolare a casei si din ce este facuta locuinta.

Cei ingroziti de costurile initiale pe care care le presupun plasmele termice, pot incerca mult mai ieftinele panouri radiante. Desi au la baza acelasi sistem care face uz de argint si unde infrarosii, costurile de achizitionare a acestor panouri incept de la doar 200 de euro. Mai mult decat atat, panourile radiante pot fi instalate pe etape. Cu alte cuvinte, cumperi panouri radiante pentru o camera, le instalezi, le verifici eficienta si, daca nu esti multumit, renunti la intregul pachet energetic.

In ciuda faptului ca panourile radiante reduc costurile lunare de intretinere cu 65%, proprietarii romani sunt la fel de sceptici ca in cazul plasmelor termice:

Este un sistem inovativ. Clientul, cand vede panoul radiant prima oara, intreaba: dar se montează pe casa? Se face adesea confuzia cu panourile solare, care sunt sisteme total diferite. Ele folosesc agentul termic si incalzesc apa menajera. Sistemul pe care noi il propunem incalzeste incaperile, corpurile.“, a declarat Claudiu Dragut, developement manager HeatX.

Odata instalate, plasmele termice si panourile radiante isi fac treaba fara a necesita costuri suplimentare de mentenanta.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon